Tarbija ostukorvi maksumus tõusis statistikaameti andmetel 2008. aasta juunis 0,6 protsendi võrra, mis hoidis hinnatõusu aastataguse ajaga võrreldes endiselt ülalpool 11 protsendi taset, märgib Lindpere Eesti Panga saadetud kommentaaris.

Sarnaselt eelnevate kuudega andis juunis taas tooni mootorikütuse kallinemine. Kodumaiste tegurite hinnatõus jätkus aeglustuvas tempos. Näiteks aeglustus teenuste hinnatõus viiendat kuud järjest.

Viimaste kuude põhisõnum on maailmamajanduse inflatsiooniväljavaadete halvenemine ning see trend jätkus globaalse majanduskasvu aeglustumisele vaatamata ka juunis. Esialgsel hinnangul kiirenes euroala inflatsioon juunis nelja protsendini. Põhiosa andis sellesse kütuse ja toidu kallinemine.

Eesti sisemajanduslike tegurite poolt mõjutatud inflatsioon on aeglustumistrendil ja see tendents jätkub ka aasta teisel poolel, ulatudes ka järgmisse aastasse. Mida paindlikumalt palgad ja hinnad majandusolude muutustele reageerivad, seda väiksemate kadudega liigub meie majandus ühest kasvufaasist teise.

Eesti praegune inflatsioon ning majanduse väljavaade on suurendanud inimeste ebakindlust ja kulutusi tehakse varasemast kaalutletumalt. Ostjate poodi tagasi meelitamiseks peaks kaupmehed senisest enam hindu langetama. Kaubanduses tehtavad juurdehindlused on Eestis viimastel aastatel jõudsalt kasvanud ning selle arvelt saaks inflatsioon ka alaneda.