„Inimeste hoiakud ja ootused kinnisvaraturu arengu ja isiklike võimaluste suhtes on muutunud mõistlikumaks,” rääkis Kask tänasel BPE Kinnisvaraeksperdi üritusel Kinnisvarahommik.


“Kuna sissetulekud on suhteliselt kiiresti kasvanud, kinnisvara hind aga veidi langenud, siis on eluaseme ostmine muutunud inimestele jõukohasemaks. Pikaajaliselt oodatav sissetulekute tõus suurendab jätkuvalt nõudmisi eluaseme suuruse ja kvaliteedi järele,” selgitas Kask Eesti Panga vahendusel.

Investeeringud vähenevad

Rääkides praeguse olukorra pahupoolest, tõi Kask välja, et kinnisvaraturu jahtumine toob endaga kaasa ohu, et nõrgemate projektidega ettevõtted võivad sattuda raskustesse lühiajaliste laenude refinantseerimisel. Samuti peaksid madala kasvu perioodil suurenema ka makseviivitusega laenude maht ja osakaal.

„Kinnisvaraturul, nagu ka jaekaubanduses, laenuturul ja mujal, avaldusid majanduse kohandumise märgid juba 2007. aasta keskpaigas. Need muutused olid oodatud ja vajalikud ning praeguseks on kinnisvarasektori aktiivsus alanenud sellisele tasemele, mis valitses enne niinimetatud buumi,” rääkis Jana Kask.

Ta lisas, et suuresti kinnisvarainvesteeringute tagasitõmbumise tõttu prognoosib Eesti Pank käesolevaks aastaks investeeringute vähenemist 10 protsendi võrra. „Investeeringutel on oluline roll majanduskasvu genereerimisel. Investeeringute uus tõusulaine algab praeguste prognooside kohaselt 2009.-2010. aastal,” ütles Kask.