“Mida enam langeb USA dollari väärtus, seda rohkem hakkavad inimesed kulda ostma. Lääneriikides on kuld investeerimisobjekt, mida hoitakse kodus ega müüda tagasi ühelgi põhjusel. Kolmandas Maailmas omatakse kulda seetõttu, et ei usaldata valitsust ega panku,” ütles Eesti Päevalehele Šveitsi kullatehase MKS Finance S.A. asepresident Frederic Panizzutti.”

Eestis on kuldmünte turule toonud Eesti Pank. Kullaga kauplevad ka Tavidi valuutavahetus ning juveeliärid.

Lõviosa oma kullast müüb Tavid Lätis. Kokku müüb ettevõte Balti riikides kuu jooksul maha viis kilogrammi kulda. Väikeste kullakangide ostjate seas on nii tuntud ärimehi kui ka koduperenaisi ja vanainimesi. Kulda ostetakse kingiks paljude tähtpäevade puhul.

Kui USA-s New Yorgis plahvataks tuumapomm, kustutaks see Tavidi nõukogu esimehe Alar Tammingu sõnul pankadest kõik virtuaalse raha ja väärtused. “Selle asemel et panna oma raha iga kuu pensionifondidesse, kust seda ei pruugi tagasi saada, võiks osta iga kuu kangi kulda,” ütles ta.

Eesti Pank ei usu jutte tuumakatastroofist ning kullasse investeerimise populaarsuse kasvust. “Ei tahaks kulla suhtes kriitiline olla, aga muude finantsinstrumentide puhul on tulusus garanteeritud ja riskid ka väiksemad,” ütles keskpanga avalike suhete juht Silver Vohu.