"Eesti jaoks on Soome reitingu alandamine märgilise tähtsusega, viidates põhjanaabri majandusraskuste jätkumisele ning üha nõrgenevale potentsiaalile väliskaubanduse seisukohalt," kommenteeris Eesti Panga majanduspoliitik allosakonna juhataja Rasmus Kattai Ärilehele.

"Soome majandusraskused on Eesti tootjate jaoks ilmselt kõige enam tähelepandavad, kuna tegemist on Rootsi kõrval kõige olulisema sihtturuga," lisas ta.

Kattai sõnul langetas S&P Soome reitingut tasemele AA+ peamiselt seoses majanduse kasvuraskustega – Soome sisemajanduse koguprodukt (SKP) on alates 2012. aasta teisest kvartalist pidevalt kahanenud.

"Struktuursed probleemid, nagu traditsiooniliste tegevusalade hääbumine, vananev rahvastik, vähepaindlik tööjõuturg ja tootmiskulude tõus võrreldes konkurentidega lisavad pessimismi ka edasisele väljavaatele," selgitas Kattai.

Kattai rõhutas siiski, et AA+ on siiski jätkuvalt väga kõrge reiting – üks euroala riikide kõrgemaid ning tõenäoliselt praegune alandamine Soome olukorda märkimisväärselt ei muuda. "Peamine mõju võib avalduda selles, et laenamine muutub Soome jaoks mõnevõrra kallimaks," nentis ta.

Kattai tõi välja ka selle, et Soome riigivõlg oli 2013. aastal 56 protsenti SKPst, mis on küll euroala üks madalamaid, kuid Soome võla suhe alates 2008. aastast peaaegu kahekordistunud ning arvestades praegust nõrka majanduse seisu võib Soome valitsuse laenukoormus veelgi suureneda.