Kinnise konkursi korraldamine oli esialgu ainus, milles presidendi valimise protseduuri arutanud nõukogu kokkuleppele jõudis, ütles BNS-ile Eesti Panga nõukogu esimees Mart Sõrg.

Keskpanga nõukogu otsustas, et kandidaate presidendi kohale saavad esitada vaid nõukogu liikmed ja mingit avalikku konkurssi selleks ei korraldata, märkis Sõrg.

Kandidaadile esitatavad nõuded ja valiku kriteeriumid on määratletud Eesti Panga seaduses.

Sõrgi sõnul peab nõukogu kokkuleppele jõudma veel mõnes protseduurilises küsimuses. Kuigi erilisi lahkhelisid nõukogu liikmete vahel selles osas ei olnud, vajavad nüansid viimistlemist, rääkis ta.

Lõpliku presidendi valimise protseduuri otsustab Eesti Panga nõukogu kahe nädala pärast.

Praeguse keskpanga juhi Vahur Krafti ametiaeg lõpeb 27. aprillil, ent ta kavatseb kandideerida sellele kohale ka uueks viieaastaseks ametiajaks.

Ajakirjandus on Eesti Panga presidendi kandidaatidena välja pakkunud ka Maailmapangas töötava Ardo Hanssoni, rahandusministeeriumi kantsleri Aare Järvani, ekspankurid Hannes Tamjärve ja Heldur Meeritsa, Tartu Ülikooli majandusteaduskonna dekaani Jüri Sepa, NG Investeeringute nõukogu esimehe Jüri Käo ning Eesti Panga asepresidendi Peter Lõhmuse. Ükski nendest ei ole oma kandideerimist kinnitanud.

Eesti Panga nõukogu esimehel peab olema majanduslik või juriidiline kõrgharidus ning tema valimise poolt peab olema nõukogu enamus.

Keskpanga üheksaliikmelisse nõukokku kuuluvad Mart Sõrg, Kalle Jürgenson, Kalev Kukk, Hindrek Meri, Ants Järvesaar, Mati Meos, Jüri Sepp, Erik Terk ning Kraft ise. Nõukogu neljapäeval toimunud istung oli kinnine.