Viljar Rääsk
Eesti Panga pressiesindaja

Prokuratuur soovitas Eesti Pangal välja selgitada tõe Venemaa Välismajanduspangas külmutatud Eesti ettevõtete rahade käekäigu kohta, sest õigusemõistmise seisukohalt on need juhtumid aegunud. Millal ja kuidas kavatseb Eesti Pank välja selgitada ja avalikustada tõe VEB Fondiga seotud kahtlaste tehingute kohta?

Eesti Panga president on valmis teemat kommenteerima pärast siseauditi valmimist.

Pärast riigikohtus oleva vaidluse lõppu ja auditi valmimist teeb Eesti Pank auditi tulemused avalikuks, samuti on panga president Hardo Hansson valmis siis vastama ajakirjanduse küsimustele.

Eesti Pank andis kõik VEB Fondi dokumendid üle Rein Järvelillele, kelle palkas 2010. aastal tööle fondi nõukogu. Dokumendid, mille kohta ajakirjanduses on tekkinud küsimused, on Rein Järvelill esitanud riigikohtule ja käimasoleva kohtumenetluse tõttu me neid kommenteerida ei saa.

Kui saime teada, et ajakirjandus on selles küsimuses pöördunud prokuratuuri poole, siis teavitasime prokuratuuri oma valmisolekust teha nendega igakülgset koostööd. Eesti Panga praegune juhatus pole detailselt kursis VEB Fondiga seonduvaga. Seetõttu andis Eesti Panga president siseauditi osakonnale ülesande otsida välja ja anda hinnang Eesti Panga VEB Fondiga seotud dokumentidele ja tegevusele.

Leiame, et Eesti Pank põhiseadusliku institutsioonina peab andma oma tegudest aru.