Eesti Pank vedas eile seoses varahoidlas algava remondiga Soome Panga varahoidlasse kolm veokitäit vara, milleks tõenäoliselt on uued ringlusse laskmata rahatähed.

Eesti Panga infoosakonna juhataja Kaupo Pollisinski tunnistas eile Eesti Päevalehele, et keskpank alustas varahoidlas turvasüsteemide uuendamist. "Tehtav töö vajab ruumi ning vara, mida vähegi andis viia, vajas äravedu," ütles ta. Küsimusele, kas veeti sularaha, vastas Pollisinski, et veeti vara. "Raha on ka vara," lisas ta. Pollisinski sõnul läheb Eesti keskpanga vara hoiule Soome keskpanga varahoidlasse. "Rentisime soomlastelt ruume," sõnas ta.

"Rahavedu pakub alati põnevust," kommenteeris Eesti Päevalehele üks usaldusväärne pangandusasjatundja. Tema sõnul saab teoreetiliselt tegu olla vaid sularahaga.

"Kulda ei tohiks varahoidlas olla ja väärtpabereid ka mitte. On aga ilmselt päris suur pangatähtede varu. Need võivad olla ametlikult ringlusse laskmata uued rahatähed," püüdis ta hinnata, mis vara keskpank vedas.

Pangandusasjatundja väitel on Soome keskpanga varahoidla tohutu ja peaaegu pooltühi. "Peaaegu nagu aatompommivarjend. Nii et Soome valik on kindlasti õige," arutles ta.

Raha transportimiseks kasutas Eesti Pank kolme suurt kaubaveoautot, mille teekonda Tallinnast Muuga sadamas ootavale transpordilaevale julgestasid eile suured politseijõud.

Raha vedavaid autosid saatnud politseiautode eskordis kaasa sõitnud liikluspolitsei büroo direktori Märt Mikkovi sõnul julgestasid kolme raha vedanud veomasinat kaheksa liikluspolitsei ja kolm politsei erirühma K-komando autot.

Kolonni pideva ja ühtlase teekonna kindlustamiseks olid liikluspolitsei patrullid kontrolli alla võtnud ka marsruudile jäävad suuremad ristmikud, kus kolonni saabumise hetkel liiklus peatati.

Eesti Panga varahoidlast kuni Soome keskpanga varahoidlasse jõudmiseni julgestab rahaautosid K-komando, kes esimest korda Eestist väljaviidavat riigi raha valvab.

"Me oleme ka varem sellist teenust Eesti Pangale osutanud, kuid siiani on nii suurt raha Eestisse ainult sisse toodud. Eile viidi suurem summa esimest korda ka välja," ütles K-komando ülem Lembit Kolk, kelle väitel läks raha läbi Tallinna eskortimine probleemideta.

Eile Muuga sadamast rahalastiga väljunud transpordilaeval olid lisaks meeskonnale ja Eesti Panga esindajaile ka hambuni relvastatud erirühma mehed. Kolk ei soostunud avaldama, milliseid turvameetmeid raha julgeoleku tagamiseks merel veel kasutati.

Pollisinski ei teadnud, kui pikaks ajaks rahalast Soome keskpanga varahoidlasse jääb.

ENNO TAMMER, RISTO BERENDSON