Eesti Panga finantssektori poliitika peaspetsialist Jana Kask peab eraisikute ja ettevõtete laenu tagasimaksmise võimet endiselt heaks, kuigi viivislaenude mahu kasv on majanduskeskkonna muutumise tulemusena kuude kaupa jätkuvalt suurenenud.

Eluasemelaenude kvaliteet on keskmisest isegi parem, kuna laenumahust oli jaanuaris üle 60 päeva viivises 0,6 protsenti.

Eesti eraisikute ja ettevõtete laenude ja liisingute kogumaht kasvas jaanuaris Eesti Panga andmetel 1,3 protsendi võrra ning aastakasvutempo alanes 29 protsendini.

"Sarnaselt eelmise aasta lõpukuudele oli jaanuaris laenamisaktiivsus varasemate aastatega võrreldes tagasihoidlikum," kommenteeris Kask.

Viimase poole aasta jooksul on olulisem kasvu aeglustumine toimunud eraisikulaenude puhul. Seejuures on eluasemelaenude kõrval hakanud viimastel kuudel märkimisväärselt kahanema ka tarbimislaenude võtmine. Madala arvestusbaasi tõttu ületas tarbimislaenude kasvutempo küll 40 protsenti, kuid võrreldes 2007. aasta jaanuariga lisandus uusi tarbimislaene juba poole vähem.

Jaanuaris suurenes ettevõtete laenu- ja liisingujääk 1,7 protsendi võrra ning aastane kasvutempo stabiliseerus 27 protsendi juures. "Suhteliselt tugeva laenunõudluse püsimine peegeldab Eesti ettevõtete investeerimisvalmidust ja võimet muutunud majandusoludega kohanduda," märkis Kask.

Hoiuste aastakasvutempo jäi peale kolm kvartalit kestnud pidevat langusperioodi jaanuaris 13 protsendi juures pidama. Eraisikute hoiuste maht suurenes jaanuari jooksul ligi 800 miljoni krooni võrra, mis on samas suurusjärgus eelmise aasta jaanuari kasvuga.

Hoiuste populaarsuse taga võib Eesti Panga spetsialisti hinnangul näha hoiuseintressimäärade tõusu, mis tõi kaasa tähtajaliste ja säästuhoiuste suurenemise ning nõudmiseni hoiuste vähenemise.

6 kuu Euribori alanemine tõi jaanuaris kaasa uute eluasemelaenude keskmise intressimäära alanemise 5,6 protsendile.

Ettevõtetele väljastatud pikaajaliste laenude keskmine intressimäär seevastu tõusis, ulatudes jaanuaris 6,3 protsendini.