Euroopa Komisjon käivitas oma 24. novembri 2015 otsusega Türgi pagulasrahastu, mille eesmärk on aidata Türgil toime tulla sisserände tagajärgedega. Ülemkogul sõlmisid riikide valitsusjuhid kokkuleppe, komisjoni eesmärk oli teha ettepanek Türgi toetamiseks kolme miljardi euro ulatuses.

See summa jaguneb kaheks. Ühe miljardi saab Türgi Euroopa Liidu üldeelarvest, tavakorrast erinevatest meetmetest, nagu Euroopa naabruspoliitika, arengukoostöö, ühinemiseelne, stabiilsuse ja rahu edendamise ja humanitaarabi rahastamisvahendid.

Kaks miljardit kantakse aga Türgi eelarvesse sihtotstarbelise maksena lähtudes kogu rahvatulu baasmäärast. „Eesti osa selles on 0,14 protsenti, mis rahalises väärtuses tähendab 2,79 miljonit eurot,“ rääkis Sester.

See summa võetakse Euroopa Liidu eelarvesse tehtavalt kontolt. 2016. aastal on Eesti eraldis erinevate meetmete programmis Euroopa Liidu eelarvesse kokku 199 miljonit eurot.

Teisalt on EList ja teistelt institutsioonidelt praeguste prognooside järgi Eestile tänavu tulemas 821,9 miljonit eurot. „See on see rahaline delta,“ sõnas Sester.