Eesti ja Soome haridusminister ei näe põhjust, et arstide koolitussüsteemi Eestis peaks panustama hakkama ka Soome, vahendas "Aktuaalne kaamera".

See, et Euroopa tööjõu vaba liikumise kontekstis astub suur hulk paberi kätte saanud arste arstiteaduskonnast välja ja läheb tööle Soome, on ammu teada. Tänane Soome YLE TV „Silminnäkijä" ehk meie mõistes „Pealtnägija" tõi välja, kui palju see meie riigile maksma on läinud.

"Terviseameti andmetel töötab Soomes 600 Eesti arsti. Teistel andmetel on see arv isegi suurem, ulatudes kuni 1200-ni. Arvestades seda, et ühe arsti koolitus maksab sotsiaalministeeriumi hinnangult 60 000 eurot, on Eesti investeerinud hetkel Soomes töötavatesse arstidesse ligemale 40 miljonit eurot," räägiti saates.

"Võib tõesti niipidi öelda, et arstiteaduskond on Soome jaoks kuues arstiteaduskond," nentis Tartu Ülikooli arstiteaduskonna dekaan Joel Starkopf.

Siia lisanduvad veel Soomest Eestisse ülikooli tulnud tudengid. Tartu ülikooli andmeil õpib praegu Tartus Eesti riigieelarvelisel kohal 61 tudengit, kes on keskhariduse omandanud Soomes. Ümber arvestades taas 4 miljonit eurot Eesti haridusraha, mis suure tõenäosusega liigub tagas Soome.