Aasta Betoonehitis 2009 – Tallinki büroohoone (Sadama 5/7, Tallinn):

Konkursi peaauhind – arhitekt Meelis Press, Meelis Pressi Arhitektuuribüroo AS.

Tellija auhind – OÜ Fastinvest.

Konstruktori auhind – Finnmap Consulting.

Ehitaja auhind – AS Merko Ehitus,

Betoonelementide auhind – AS Tartu Maja

Betoontooted.

Betooni tarnija auhind – AS Rudus.


Žürii kommentaar: Arhitekti, tellija, ehitaja ja materjalitootjate suurepärase koostöö tulemuseks on nii arhitektuuriliselt kui insenerimõtte poolest väljapaistev hoone. Tallinki peahoone trumbiks on dekoratiivsed betoonristid, mille kvaliteetne pind ei jäta mingit kahtlust, et nende valmistamise ja paigaldamisega on tublisti vaeva nähtud. Sisekujunduses demonstreerib puhast betoonpinda ilus ja efektne trepikäik. Vaatamata rohketele klaaspindadele jätab hoone eksimatult betoonmaja mulje.


Eriauhind arhitektuuri eest – Andres Kadarik. Otto Bock Estonia AS tootmis-, lao- ja büroohoone (Punane 72/Kuuli 8, Tallinn).


Žürii kommentaar: Arhitekti eesmärgiks on olnud väärtustada lihtsat tootmishoonet tugevalt liigendatud välisviimistluse ja huvitavate reljeefsete ning siledate betoonelementide abil. See on sümpaatne arhitektuuriline taotlus ja kõik, mida taotleti, on selle maja puhul ka kenasti ellu viidud. Tulemuseks on nägus ja liialdusteta elementidest maja. Hoone kõige põnevam osa on kummimatriitside abil teostatud elementpind, mis meenutab triipkoodi.


Eriauhind arhitektuuri eest – Alver Arhitektid OÜ. Vabaduse väljaku maa-alune parkla (Tallinn).


Žürii kommentaar: Kõige enam väärib esiletõstmist arhitekti töö, kes pidi toime tulema kogu rajatise pinnast veerandit hõlmavate ajalooliste müürijuppide rajatisse integreerimise ja sobival viisil eksponeerimisega. Igati aus ja väga betoonilik ehitis, kus kõik betoonitööd olid teostatud väga hea kvaliteediga.


Eriauhind – Pimedate Ööde filmifestivali betoonhunt (Nokia Kontserdimaja ees, Estonia pst. 9, Tallinn). Skulptor Aivar Simson ja betoonitööde teostaja AS E-Betoonelement.


Ajakiri „Ehitaja“ selgitas online-küsitluse käigus nominentide seast välja lehelugejate lemmiku, auhind läks Virtsu sadama kaile.


Tänavu kümnendat korda korraldatud konkurss „Aasta Betoonehitis“ on ellu kutsutud, et tutvustada avalikkusele betooni avaraid kasutusvõimalusi ning tunnustada neid inimesi, kes oma ideede ellurakendamiseks on kasutanud kodumaist ehitusmaterjali – võimalusterohket ja vormitavat betooni.