Parimaks lihatooteks valiti sel aastal Talleggi jogurti kanašašlõkk; parimaks pagaritooteks Leiburi täisterast mitmeviljasai Ela; ning parimaks kondiitritooteks Kalevi Praliné kompvek pistaatsiapähkliga, teatas Eesti toiduainetööstuse liit.

Parim mittealkohoolne jook on tänavu A. Le Coqi õuna-sidruni Spritzer ja parim alkohoolne jook Viru Õlu poolt toodetud Wiru Kadakaõlu.

Parimaid piimatooteid teeb AS Maag Piimatööstus. Tooteseeria võitjateks osutusid Jänksi pirnimaitseline jogurti-shake, vaarikamaitseline jogurti-shake, vanillimaitseline jogurti-shake ja mustikamaitseline jogurti-shake.

Parimaid valmistoite valmistab AS Meleco. Tooteseeria võitjad on Meleco kotletid kartulipüree ja punase kastmega; lihapallid ahjukartulite ja seenekastmega; kala kartulipüree ja tillikastmega; kana riisi ja juustukastmega.

Eesti parima toiduaine konkursile laekus kokku 78 uudistoodet 28-lt ettevõttelt.

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp märkis, et niivõrd aktiivne osalemine toiduainete konkursil näitab, et toiduainetööstuse tervis on vaatamata kõigele suhteliselt hea. "Oleme olukorras, kus töötleva tööstuse toodang tervikuna vähenes käesoleva aasta jaanuaris võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 29% ja veebruaris 33%. Toiduainetööstuses oli olukord parem, seal oli vähenemine jaanuaris 7% ja veebruaris 11%, mis oli töötleva tööstuse harudest väikseim langus," rääkis Potisepp.

Konverentsil esinenud põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder rõhutas oma sõnavõtus Euroopa Liiduga liitumise olulisust Eesti toiduainetööstusele. "Kõige rohkem on EL-iga liitumisest võitnud Eesti põllumehed, kellele on avanenud liikmesriikide turg ning kes on osa saanud toetustest läbi ühise põllumajanduspoliitika," rääkis minister ja lisas, et Eesti enda turuarendustoetuse programm jätkub sel aastal vaatamata eelarvekärbetele samas mahus. Samuti jätkuvad veidi vähendatud mahus tegevused "Eesti toidu" programmi elluviimisel.

Eesti toiduainetööstuse liidu volikogu esimees Enn Kunila kutsus oma pöördumises riiki säilitama stabiilset maksupoliitikat ja ettevõtluskeskkonda. Samas tunnustas Kunila riigi kiiret reageerimist, et pakkuda ettevõtetele raskes majandussituatsioonis mitmeid toetavaid meetmeid ning kutsus toidutaintööstusi üles neid võimalusi maksimaaslet ära kasutama ning otsima võimalusi investeeringuteks. "Julgen väita, et toiduainetööstus on üks esimesi tööstusharusid, kes raske olukorraga toime tuleb, muutudes efektiivsemaks ja tugevamaks. Leian, et efektiivsus ja selle erinevad teed ja nende otsimine ongi tänase päeva üks olulisemaid märksõnasid," sõnas Enn Kunila.

Toiduliit korraldab konkursi koostöös Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete instituudiga.