Eesti piimatöösturid on alustanud ostja nõuetele vastavate toodete valmistamist ning esimesed pulbritarned toimuvad märtsis ning juustutarned enne suve, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium. Oodata on ka jätkulepinguid kevadsuviseks perioodiks.

„On tähelepanuväärne, et Eesti piimatöösturitel on õnnestunud Jaapani turule pääsemiseks kokkulepeteni jõuda mõne kuuga, kuigi tavaliselt võib uutele turgudele minek võtta aastaid," ütles väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling.

Esimese sammuna on Marubeni sõlminud lepingu ASiga Tere lõssipulbri tarneks ja ASiga E-Piim juustu tarneks. Lähiajal on neile lepingutele oodata ka lisa,“

„Eesmärk on tarnida Jaapanisse 5000 tonni laabijuustu, mis on 25 protsenti toodangust ja 5000 tonni lõssi- ja vadakupulbreid aastas. Seega soovime suunata Jaapani turule kogu seni Venemaale läinud piimatoodete mahu,“ märkis Anne Sulling.

„Marubeni on Eesti piimatoodete kvaliteediga väga rahul ning on huvitatud pikaajalisest ja püsivast koostööst Eesti piimatöösturitega,“ lisas ta.
Marubeni Corporation enam kui 65 riigis ning seeläbi võib Eesti piimatoodang jõuda Jaapani kõrval ka teistele Eesti jaoks uutele turgudele.

Sulling alustas läbirääkimisi Marubeni Corporationiga 2014. aasta septembris. Marubeni delegatsioon käis esimest korda Eestis eelmise aasta novembris ning kohtus siin kõigi Eesti Piimaliidu liikmetega.

Esimesed proovikogused saadeti Jaapanisse oktoobris. Marubeni esindajatega toimusid kohtumised ka minister Anne Sullingu Jaapani-visiidi raames tänavu jaanuaris.

Sullingu sõnul õnnestus Eesti piimatöösturitel Marubeniga kiiresti läbirääkimistesse asuda ja esimeste tulemusteni jõuda tänu Eesti varasemale koostööle Marubeniga CO2-kvooditehingute puhul.

Jaapan on USA põllumajandusministeeriumi 2014. aasta andmetel maailma suuruselt viies piimatoodete importija.