“Oleme ka varem pilliroogu piiri taha müünud - Rootsi, Taani, Hollandisse ja Saksamaale,” kinnitab Tansari tegevjuht Andres Madalik. “Tegeleme rookatustega juba kümme aastat.”

Ameerika firma leiti interneti kaudu. “Tegime enda arvates kavalalt. Lõime arvuti otsingusüsteemi sisse ingliskeelsed sõnad rookatus ja pilliroog. Ja nii me üsna lihtsalt arvuti kaudu partnerid leidsimegi. Esimesest jutuajamisest jänkidega sai mööda ainult paar kuud ja juba saatsimegi kauba teele. Avapartii läks merekonteineritega Virginia osariiki Norfolki sadamasse,” kirjeldab Madalik uue turu vallutamist. Esimese hooga saadeti üle ookeani teele 2300 pillirookahlu.

Jänkide jaoks koguti pilliroogu Orissaare kandist. Madaliku sõnul on nende firma parimad korjamiskohad aga nii Saaremaal, Hiiumaal, Noarootsis, Pärnus kui ka Võrtsjärve kandis.

Pilliroogu kasutavad ameeriklased katuste ehitamiseks nagu eurooplasedki. “Ega seda tööd muidugi igaüks teha oska. Näiteks Taanis peab enne neli aastat ametit õppima, kui päris katusele ligi lastakse.”

Pisut kummalist huvi eksootilise katusematerjali vastu põhjendab küsitletu lihtsalt: “Ameeriklastele meeldivad rookatustega majad.”

USAsse müüdava pilliroo hinda nimetab Madalik firmasaladuseks. “Müüme roogu kahludena. Ühe läbimõõt on 60 sentimeetrit. Pikkus on kahludel erinev. Meie ostame rookahlusid kokku hinnaga 13 krooni tükk. USAsse transportimine läheb meile ühe kahlu pealt maksma ühe dollari.”

Madaliku sõnul on ka Eestis viimasel ajal rookatused taas moodi minemas. “Viimaste aastatega on plahvatuslik kasv olnud. Nõudlus on tõusnud vähemalt viis korda.” Ainsa seletusena pakub rookatuseärimees seda, et inimestele on palju maju tagastatud. Uued omanikud kisuvad talumajade katuselt ilmetu eterniidi maha ja panevad jälle pilliroo asemele. Ka on rookatus Madaliku kinnitusel suhteliselt odav. “See maksab umbes 300 krooni ruutmeeter.”


Pilliroog

Pilliroogu kasvab maailmas kaheksat liiki, kuni 4meetri kõrguseks kasvav harilik pilliroog (australis ehk communis) kasvab igal pool maakeral ja moodustab madalates veekogudes roostikke. Pilliroog sobib nii kariloomadele söödaks kui ka ehitusmaterjaliks. Pilliroost punutakse matte, valmistatakse soojustusplaate, toodetakse paberit, ja tehakse katuseid kogu maailmas. Rookatus on üks looduslikemaid materjale, mida katusekattena kasutatakse - ehe käsitöö, mis kestab vähemalt pool sajandit.

Eve HEINLA