Eesti Põlevkivi peab plaani kogu oma vara ära kindlustada ja välismaalt tellitud ekspertiis hindas vara taastamisväärtuseks 16 miljardit krooni.

“Rahvusvahelise ettevõtte Marsh ekspertiis hindas vara taastamisväärtuseks 16 miljardit krooni,” kinnitas Eesti Põlevkivi juhatuse esimees Mati Jostov. “Niipalju läheks taastamine maksma täieliku hävingu korral.”

Tema sõnul on konsultantide hinnanguid ja pakkumisi ka varem tehtud ning need on ulatunud kuni 38 miljardi kroonini.

NRG Energy maksab 51 protsendi Eesti Põlevkivi aktsiate eest 500 miljonit krooni.

“Ega need arvud muidugi selle loogika juures kokku ei lähe,” möönis Jostov.

“Kui põlevkivi-energeetika ei jätku tulevikus, siis on Eesti Põlevkivi väärtus võrdne vanaraua hinnaga. Kui aga põlevkivist jätkub elektri tootmine ja luuakse järgmiseks 15 aastaks stabiilsus, siis on väärtus mitmeid kordi kõrgem,” lisas ta.

Ettevõtte hind on aga selline, mille eest ettevõte ostetakse, lisas Jostov.

Kui Eesti Põlevkivi otsustab oma vara hindamise kasuks, siis korraldatakse selleks kindlasti hange.

“Kuus kuud läheks kindlasti aega,” märkis Jostov. “Võimalused, et kindlustame vara, on pooleks. See sõltub NRG-tehingust ning elektrijaamade erastaja soovist.”

Visalt NRG-tehingu vastu võidelnud akadeemik Endel Lippmaa on varem väitnud, et Eesti põlevkivivarusid ja põlevkivi müügihinda aluseks võttes on selle osaluse väärtus 100 miljardit krooni ehk 200 korda pakutust suurem summa.

Trigon Capitali peaanalüütik Toomas Reisenbuk ütles, et taastamisväärtus pole antud kontekstis oluline.

“Taastamisväärtus võib turuväärtust ületada mitme- kui mitte mitmekümnekordselt,” märkis Reisenbuk.

Veel varem on Reisenbuk arvanud, et arvutused, mis põhinevad varude mahul ja tonnihinnal annavad kummalise tulemuse.

“Eesti Põlevkivi tuleks hinnata samamoodi nagu iga muud ettevõtet, see tähendab tuleks diskonteerida ettevõtte tulevasi rahavoogusid. Aga see on väga keerukas töö, sest Eesti Põlevkivi tulevased rahavood sõltuvad Euroopa Liidu keskkonnanormidest ja nende rakendamise kiirusest, alternatiivsete kütuste – eriti maagaasi – hinnast, energiatootmise tehnoloogiate arengust jms,” ütles Reisenbuk.

Aga ma ei saa välistada, et kui arvesse võtta kõik keskkonnakulud ja eeldada, et teiste kütuste hind kujuneb põlevkiviga võrreldes odavaks, siis saame vastuse, et Eesti Põlevkivi osaluse väärtus on isegi madalam, kui NRG poolt pakutud 500 miljonit krooni, lisas Reisenbuk tookord kommenteerides.

NRG Energy nõustus juunis maksma osaluse eest Eesti Põlevkivis pool miljardit krooni.

Varasemate kokkulepete kohaselt saanuks NRG koos osalusega Narva Elektrijaamades n-ö kauba peale osaluse Eesti Põlevkivis.