Valgamaa asub Eesti lõunaosas ja kuna tal on ühine piir (101 km) Läti Vabariigiga, siis nimetatakse maakonda õigusega Eestimaa lõunaväravaks. Valgamaa pindala on 2046 km²  ja rahvaarv 2008. aasta alguse seisuga 35 000 elanikku. Kohalik maastik on maaliline ja vaheldusrikas: leidub tasaseid alasid, moreenkõrgustikke, suuri metsi, arvukalt ilusaid järvi ja looklevaid jõgesid, vahendas Eesti Post.

Otepää on maailmamainega suusakeskus, Helme-Tõrva piirkonda tuntakse Euroopas ainulaadse Barclay de Tolly mausoleumi järgi, kaksiklinnale Valga-Valka andis Poola kuningas Stefan Bathory linnaõigused juba 1584. aastal.

Ajaloolise Valgamaa minevik ulatub kaugele – 3. juulil 1783 andis keisrinna Katariina II välja ukaasi, millega moodustati Riia ja Võnnu maakondade kirdeosadest toonane Valga maakond. Valgamaa ja maakonnakeskus Valga linn on läbi aegade olnud Liivimaa keskpunktiks, kuhu on kokku tuldud tähtsaid otsuseid langetama. Valgamaa on auväärse minevikuga maakond, mis on oma atraktiivsusega igati meeldiv koht puhkamiseks, elamiseks ja töötamiseks.

Valga maakond tänapäevasel kujul loodi 1920. aastal Valga linnast ja naabermaakondade osadest – siin võib leida Tartumaa, Mulgimaa ja Võrumaa kultuuri- ning keelemõjusid.

Postmargi nominaaliga 5.50 on kujundanud Lembit Lõhmus. Mark trükitakse trükikojas Vaba Maa, trükiarv 2 715 000.