"Ei tea, mis sis saab, kui seadus sellisel kujul läbi läheb," ütles Eesti Posti nõunik Juhan Kiris ja hoiatas, et praegusele kirja hinnale võib lisanduda kuni 15 krooni.

Uue postiseaduse eelnõu kohaselt hakkab postiteenus jagunema kaheks - kohalikuks postiteenuseks, mis toob linnades tulu, ja üleriiklikuks, mida on siiani doteeritud kohaliku arvelt.

Kiris ütles, et firma satub sel moel ebavõrdsesse konkurentsi. Linnas on EP kirjateenuse omahind Kirise sõnul seitse korda odavam kui maal. Linnadesisesed ja -vahelised kirjad moodustavad kirjade üldmahust umbes kolmveerandi, andes nii EP-le raha, et maksta kinni sama teenus maapiirkondades.

"Maapiirkonna teenindamisega tegeleb EPs 55% töötajatest, sinna läheb 60% kuludest ja sealt saab EP vaid 13% tulu," märkis Kiris.

Teede- ja sideministeeriumi pressiesindaja Aap Tänav ütles, et eelnõu järgi on üleriikliku teenuse pakkujale kulude katteks ette nähtud kompensatsioonimehhanism. "Vastavalt teenindatava piirkonna elaniketihedusele võetakse seal tegutseva firma käibest teatud protsent, millega toetatakse üleriigilise teenuse pakkujat. Üleriigiline teenus ei kao ja EP tariif võiks nii isegi alaneda," näeb Tänav eelnõus positiivseid külgi.

Ministeeriumi hinnangul peaks eelnõu valitsusse jõudma septembris.