Eesti Raadio tahab tihendada suhtlemist naaberriikide ringhäälingutega ning kavandab saadete vahetamist Läti ja Leedu raadiotega.

Eesti Raadio 70. aastapäeva puhul käisid riigiraadiol külas Soome Yleisradio, YLE, Läti Raadio, Leedu Raadio, Deutsche Welle ja Euroopa Ringhäälingute Liidu (EBU) esindajad.

Eesti Raadio peadirektori Peeter Sookruusi sõnul jätab erinevate riikide ringhäälingute omavaheline suhtlemine soovida. "Kavatseme seda edaspidi tunduvalt tihendada ning jätkame ka saadete vahetamist," ütles Sookruus.

Novembris oli Eesti Raadios Deutsche Welle päev, Sookruusi kinnitusel on sarnased üritused kavas ka Läti ja Leedu raadiotega. "Leedust ja Lätist teame tihtipeale vähem kui Soomes ja Rootsis toimuvast," möönis Sookruus. "Ideid on ka Eesti Raadio paremaks tutvustamiseks, kuid seda eelkõige meie naaberriikides".

Sookruus ütles, et külalistega arutati ka Eesti Raadio töötajate koolitamist. "Eriti toetavad meid selles suhtes kolleegid Yleisradiost, kellel on olemas vastav koolituskeskus," ütles Eesti Raadio peadirektor. Sookruusi sõnul on kavandatav koolitusprogramm üsna laiaulatuslik ning sai Soome kolleegidega päris põhjalikult läbi arutatud, kuid täpsemaid plaane ei soovinud ta veel avalikustada.

Mõnevõrra varjutas raadiosaadete juubelit tüli eraraadiojaamade ja Eesti Raadio vahel, kes ei suuda kokkuleppele jõuda, kas sünnipäeva on õigus pidada eraraadiojaamu ühendaval Ringhäälingute Liidul või Eesti Raadiol. Sookruus nentis, et vaidlusest oli juttu ka külalistega ning neid pani taoline olukord hämmelduma. "Kõik ümberkaudsed riigid tähistavad oma ringhäälingu sünnipäeva päevast, mil saated ametlikult eetrisse läksid," lausus Eesti Raadio peadirektor. "üle võib lüüa ilusat pruuti, mitte aga 70. sünnipäeva".

Ringhäälingute Liit arvab, et just neil on õigus sünnipäeva tähistada, sest ringhääling alustas tegevust eraettevõttena ning riigistati alles 1934. aastal. Samas on Eesti Raadio 1926. aastal tegevust alustanud osaühisuse Raadio Ringhääling järeltulija.

Külalised osalesid eile Eesti raadioringhäälingu juubelile pühendatud kontsertetendusel Estonia kontserdisaalis.

KRISTI MALMBERG