Eesti Raudtee lõpetab 27. jaanuaril poole hinnaga piletite müügi ning tasuta piletite väljastamise õpilastele. Soodustuse pakkumise lõpetab ka Tallinna Autobussikoondis.

"Kaalusime bussifirmade eeskujul ka omapoolseid soodustusi tudengitele, kuid kuna raha on vähe, siis ei leidnud selleks võimalusi," ütles Eesti Raudtee reisijateveo üksuse juhataja Peep õim.

Valitsus hüvitab tudengitele ja õpilastele kord kuus rongiga edasi-tagasi sõidu maksumusest pool, teatas Eesti Raudtee. Seega hüvitab riik rongipileteid sama korra järgi kui bussipileteid.

Eelmisel aastal õppurite ostetud 50-protsendise soodustusega abonementpiletid kehtivad piletil märgitud kehtivusaja lõpuni, teatas Eesti Raudtee. Endiselt saavad rongiga tasuta sõita kuni kuueaastased lapsed, esimese grupi invaliidid ja lapsinvaliidid ning Vabadusristi kavalerid.

Ka bussifirmad kaotasid soodustused

Täna lõpetab õppuritele soodustuste pakkumise ka Tallinna Autobussikoondis (TAK), kes müüs lühikest aega tudengitele pileteid poole hinnaga, kui bussis vabu kohti oli.

TAK-i soodustuste kaotamine on ajutine, ütles TAK Reiside juhataja Urmas Karileet. TAK kaotas Karileedi sõnul soodustused ajutiselt kuni 29. jaanuaril toimuva koosolekuni, kui bussifirmade, tudengite ja ministeeriumide esindajad arutavad sõidusoodustuste tulevikku.

AS SEBE ei ole oma 25-protsendise soodustuse kaotamist õppuritele veel arutanud, ütles firma juhatuse esimees Toivo Leht. Soodustuste kaotamist arutab SEBE täna üliõpilaskondade liiduga, ütles Leht. Ta lisas, et tema andmetel kaotavad sõidusoodustuse peale SEBE kõik teised bussifirmad, kes seni seda omal algatusel pakkusid.

Tartu ülikooli üliõpilaskonna esimees Tarmo Sild sõnas, et tõenäoliselt lõpetab lähiajal õppuritele soodustused ka SEBE, sest sõltub teistest bussifirmadest. "SEBE kaotab selle lahingu nii või teisiti," ütles Sild.

Silla sõnul kaotavad bussifirmad täna oma sõidusoodustused ilmselt seetõttu, et valitsusele survet avaldada eelmisel aastal kehtinud sõidusoodustuste korra taastamiseks. Soodustuse pakkumise korra otsustab Silla sõnul kõiki liiniluba omavaid bussifirmasid ühendav autoettevõtete liit, mille enamik liikmesfirmasid on soodustuste vastu.

SEBE ja teiste bussifirmade omaalgatuslikku soodustuste pakkumist teravalt kritiseerinud bussifirma Tarbus juhatuse esimees Vello-Lembit Teemusk ütles, et kui valitsus ei kavatse praegust soodustuste korda muuta, peab ka Tarbus hakkama omapoolselt soodustusi pakkuma.

Tarbus pole Teemuski sõnul seni õppuritele soodustusi teinud, kuna tähtis pole olukorrast kasu lõigata, vaid selgitada valitsusele praeguse süsteemi lühinägelikkust.

"See rong on juba läinud," ütles TAK reiside juhataja Urmas Karileet võimaluse kohta valitsusele survet avaldada endise soodustuste süsteemi taastamiseks. TAK pooldab Karileedi sõnul SEBE lahendust - pakkuda valitsusega vaidlemise asemel õppuritele omapoolseid soodustusi.

Tudengid käivitavad alternatiivliinid

Ilmselt veebruari algusest hakkab vähemalt kolm firmat tudengeid sõidutama tellimusvedudena, ütles Tartu ülikooli üliõpilaskonna esimees Tarmo Sild. Tudengeid hakatakse tellimusvedudega poole hinnaga sõidutama Tallinna-Tartu, Tallinna-Pärnu, Tartu-Pärnu ja Tartu-Võru liinil.

Sild lausus, et tellimusveod peaksid olema seadusega kooskõlas. "Me ei taha hakata kellegagi kohut käima," ütles Sild. Kuna tellimusveod tõmbavad ära palju teiste bussifirmade kliente, siis võivad bussifirmad hakata huvi tundma tellimusvedude juriidilise poole vastu, lisas ta.

Umbes kuu aega tagasi ebaõnnestus üliõpilaskonna katse käivitada tudengite jaoks tellimusveod, sest nood olid seadusega vastuolus.

SVEN VABAR