Eesti Vedurimeeste Ametiühinguliidu (EVAL) juhatuse esimees Tõnu Väät ütles ETAle, et ühe osana kavatseb Eesti Raudtee sulgeda Tapal, Narvas, Tartus ja Valgas asuvad remondibaasid, millega jääb tööta korraga 700-800 inimest.

Eesti Raudtee andmetel on Tapa üksuse sulgemine kavas kahe aasta jooksul, mis peaks olema piisav aeg, et koondamised toimuvad järk-järgult ja sotsiaalset katastroofi ei teki.

Ametiühingud leppisid täna Eesti Raudtee juhtidega kohtudes kokku, et esitavad järgmise nädala algul Eesti Raudteele omapoolse variandi koondamisi leevendavast sotsiaalprogrammist.

"Ka praegu kuulub töötajate ja ettevõtte vahelise kollektiivlepingu juurde sotsiaalprogramm, nüüd arutame, kas see programm on arvestades koondamise mahtu piisav," ütles Väät.

Sotsiaalprogrammiga nähakse ette koondatavate töötajate ümberpaigutamist teistele ametikohtadele, ennetähtaegset pensionile saatmist, ümberõpet ja vallandamiskompensatsioone.

"Seni ei ole riigil raudteetöötajate sotsiaalsete garantiide osas olnud mingit funktsiooni, kuid sellise töötute armee puhul peaks ka riik mingeid meetmeid võtma," sõnas Väät.

Vedurimeeste ametiühingujuht lisas, et seni ei ole ka paljud kevadel Edelaraudteest koondatud töötajad mingit tööd saanud.

"Kas me jõuame Eesti Raudteega mõlemaid pooli rahuldavate tulemusteni, on juba edasiste konkreetsemate läbirääkimiste teema," lisas Väät.

Eesti Raudtee juhatuse esimehe Earl Currie sõnul lepiti ametiühingutega kokku kohtumiste ja infovahetuse regulaarsuses.

Raudteelaste ametiühinguid esindas kokkusaamisel raudteelaste ametiühingu esimees Jolan Sevtsov ning vedurimeeste ametiühingute esimees Tõnu Väät.