"Ei saa salata, et ühe kaubavedaja idee sümpatiseerib. Tehniliselt oleks kõige õigem raudtee ühte kontserni tagasi panna, aga kommertspoole puhul ei ole ma eriti suur optimist, et riikliku struktuurina oleksime me oma naabritega konkurentsivõimelised Venemaa kaubavoogude kätte saamiseks."

Indrek Paal juhib ekspediitorfirmat Vana Viru KK OÜ, aga tema mõjukus Eesti transiidiäris peitub pigem tema lähedastes ärisuhetes näiteks Oleg Ossinovski või suurimate dividendivõtjate hulka kuuluva Petromaks Spediitori omaniku Sergei Petroviga. 2012. aastal kandideeris Paal ka riigifirma EVR Cargo juhiks, aga väidetavalt hoiatas toona kaitsepolitsei Paali eest, viidates just tema headele suhetele idasuunalise raudtee-ettevõtja Petroviga. Paali asemel valiti Cargot juhtima Ahto Altjõe. Eelmisel aastal nimetas sotsist majandusminister Urve Palo Paali Eesti Raudtee nõukokku.  On ka spekuleeritud, et sellise valiku võis tingida jällegi Oleg Ossinovski kui sotside suurrahastaja surve, kes soovis Raudtees näha rohkem tema äritegevust soosivaid inimesi.

Ossinovski nimel särki ei rebi

Paali sõnul on tema aga transiidisektoris tegev juba 1999. aastast ja seega polegi Eestis selles sektoris ühtegi inimest, keda ta ei tunneks. "Kivi alla peitu minna" ei plaani ta lähiajal samuti. Videointervjuus ütlebki Paal, et Oleg Ossinovski on tema hea sõber. "Aga väita, et ma olen Ossinovski hüpiknukk või tema huvide esindaja Eesti Raudtee nõukogus ja rebin särki selle nimel, et Oleg Ossinovskil hea oleks, siis seda ei saa öelda Eestis ükski inimene."

Eesti Raudtees toimuvat võimuvõitlust kommenteeris Paal napilt, et kui vaadata selleks aastaks tehtud majandusprognoosi, näitab see üheksat miljonit miinust. "Seda saab teha üks või kaks aastat, aga edasi hakkab keegi seda kinni maksma - kas üldkoosolek või kliendid. Mul on teada suhteliselt palju detaile ja mehhanisme, et kuidas raudtee olukorda Eesti jaoks positiivseks keerata."

Sildu põletada pole mõistlik

Paal rõhutas aga mitmeid kordi, et tal pole tahtmist oma nägemust riigifirma(de) tulevikust pikemalt ajakirjanduse kaudu selgitada. "Minul pole vaja kellegagi lehes diskuteerida, ma saan oma jutud räägitud inimestega üks-ühele." Küsimuse peale, kas ka näiteks Parbo Juchnewitschil oli õige süüdistada ajalehes juhatuse esimeest Ahti Asmanni väidetavas materjalide kadumises, vastas Paal retooriliselt. "Minul on põhimõte, et kui lehte pöördud, siis see on sildade põletamine. Sildu põletada ei ole mõistlik. Materjalide arvestamise teema on ka jäänud segaseks sellepärast, et seda on halvasti kommunikeeritud. Aga jäägu see selle inimese südametunnistusele, kes selle asja lehte  lekitas," rääkis Paal.

Eesti Raudtee nõukogu otsustas eile erakorralisel koosolekul, et jätab tagasiastumispalve esitanud Ahti Asmanni ametisse seniks, kuni uus juht on leitud.