Alberg ütles New York Times'ile, et oligarhidele ei ole sõda Ukrainas mõjunud. „Ma arvan, et need on vaid poliitilised mängud. Siin ei ole eriti midagi muutunud. Põhimõtteliselt on kõik sama," ütles ta.

Alberg on üks restoran-klubi Lobster Russian Corner omanikest. Ärilehele antud intervjuus ütleb mees, et Forte dei Marmi on ja jääb prestiižsseks paigaks, kuhu rikkad ja kuulsad peitu tulevad.

Indrek Alberg, milline linn on Forte dei Marmi?

Forte dei Marmi on ilus väike linnake, mis sai oma VIP-staatuse  50-ndatel aastatel, kui siia tulid kuulsad prominendid, Milano töösturid ja intellektuaalid oma puhkust veetma ja eravillasid ehitama. Mõned kuulsamad nimed on MINA- itaalia lauljatar, Andrea Bocelli, Edoardo Agnelli - FIAT-i kontserni asutaja. Aldous Huxley - kuulus inglise kirjanik, kes kirjutas oma romaani " Taju väravad" just nimelt Forte dei Marmis.

Ajalooliselt oli Forte enne väike külake, mille kaudu transporditi valget Carrara marmorit ning mis elatus kalandusest, põllumajandusest ja käsitööst. Täna on linna tähtsaimaks sissetulekuallikaks turism (erarannad, restoranid, butiigid). Siinses kesklinnas on esindatud maailma kuulsaimad mõebrändid: Louis Vuitton, Prada, Elisabetta Franchi, Armani ja nii edasi. Siin asub ka maailma vanim senini tegutsev diskoteek " La Capannina di Franceschi".

Millal Venemaa turistid selle paiga avastasid ja kuidas?

Seda vist ei tea keegi, kuid arvatavasti sellepärast, et tegemist on VIP-linnaga ja vene äriklass soovib jätta end rohkem hallide kardinate taha, kus end turvalisemalt tuntakse.

Kuidas Teie siia linnakesse sattusite?

Mul oli juba eelnevalt sidemed ja kohalik tuttav, kes on terve elu elanud Forte dei Marmis ning oli juba pikemalt mõelnud, et miks mitte proovida midagi teistsugust avada, mis oleks suunatud ka vene turistidele. Enamik siinsetest toitlustusasutustest on klassikalised kalarestoranid, mis on juba põlvkondi siin tegutsenud. Mulle oli see võimalus, sest räägin sujuvalt itaalia ja vene keelt ning mulle pakuti osalust ettevõttes.

Niisiis saan aru, et eriti ei ole märgata, et rikkad venelased on oma kulutusi koomale oleks tõmmanud?

Tuleb tunnistada, et vist ikkagi ei ole, sest eelmisel aasta osteti siin slaavi rahva poolt kolm suuremat hotelli. Nii mitmetelgi on oma eravillad. Kõige kallima hotelli "Il Principe" omanik on vene rahvusest ärinaine, milles üks öö tipphooajal maksab umbes 1500€. Minu restorani kõrval olev erarand "Belvedere" on samuti venelaste oma. Suviti käib siin Roman Abramovitš, kes pargib oma erajahi "Eclipse" täpselt Forte dei Marmi ette.

Kui venelased oluliselt tagasi tõmbaks, milline oleks siis linnakese saatus? Teie enda restorani saatus?

Ma arvan, et ei muutu suurt midagi, sest kohalikud on itaallased, vene inimene satub siia ikkagi rohkem suvel. Slaavi rahvas moodustab umbes 30-40% minu klientuurist.

Kas Teie restorani on külastanud ka mõni laiemale avalikkusele teada olev inimene?

See aasta võõrustasin maailma üht tuntuimat DJd, Bob Sinclari. Habsburgide dünastia esindaja ja Toskaana keiser Sigismondo d'Asburgo-Lorena käis siin. Eelnevalt olen võõrustanud Sotši olümpiamängude direktorit, kuulsat Poola skulptorit Igor Mitorajd, Andrei Konchalovskit, kes on vene filmirezisöör. Lisaks on siin käinud mitmed kunstikriitikud.

Milline on Teie restoran. Miliist menüüd pakute? Millised on hinnad?

Restoran asetseb kesklinnas mere ääres, kus on väike ajalooline sild, mida kasutati vanasti marmori laadimiseks. Meil on terrass, saal ja veel üks väiksem nn. vip-saal, mida kaunistavad vene hõbedasest klassikalised teekruusid, maalid ja vanad fotod, millede autoriteks fotograafid Lviv-st ja Tartust. Lauad on meil kaetud hõbedast toidutarvikutega.

Meie menüüs on eelkõige kalaroad ja natuke ka vene köögi traditsioonilisi toite, nagu näiteks must kaaviar, käsitsitehtud pelmeenid, stroganoff, kiievi kotlett. Veinikaardil on esindatud peale Itaalia veinide ka Gruusia veinid, nt. Khavnckara, Kindzmarauli. Samuti vene klientide poolt eelistatud šampanjad Ruinart, Louis Roederer ja Dom Perignon. Väga populaarne on suviti "Crudo"- värskete mereandide valik ( austrid, Sitsiilia punased krevetid, tuunikala tartar ja mõõkkala carpaccio) ja keedetud homaar või vähk. Hinnad on meil umbes 45-65€ inimese kohta. Samuti pakume degustatsiooni menüüd koos veiniga, mis on 28€. Hinnad on natuke tagasihoidlikumad võrreldes konkurentidega, et pakkuda kvaliteetset toitu ja teenindust kõikidele.

Kuidas eestlane linnakesse kõige otsemini tulla saaks?

Kõige otsem ja soodsam on tulla Tallinnast Ryanairiga Milanosse, Milanost rong võtta ja umbes nelja tunniga oletegi Forte dei Marmis. Ringi liikumiseks Forte dei Marmis eelistab enamik turiste kasutada jalgratast, mis on ühtlasi mugav ja praktiline.

Millisena näete enda, oma restorani ja linna tulevikku?

Ise näen oma tulevikku paljuski siin restorani haldamisega, pärast hooaega eelistaksin siiski vahepeal Eestis olla ja kunagi midagi kodumaalgi proovida. Forte dei Marmi suudab tulevikus oma prestiiži hoida ja kohaneda, vaatamata majanduskriisile.