Kokkuleppele kirjutavad täna kell 12 majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis alla Eesti poolt majandus- ja kommunikatsiooniminister Edgar Savisaar ning Soome poolt Soome suursaadik Eestis Jaakko Kalela.

Sõlmitav kokkulepe ei kohusta Eestit hoidma oma vedelkütusevarusid Soomes, vaid annab selleks lihtsalt paremad võimalused, selgitas AS Eesti vedelkütusevaru agentuuri juhatuse liige Alan Vaht. Kokkuleppe järgi ei tohi kumbki riik teha takistusi, kui teine soovib oma kütusevaru tema territooriumilt välja vedada.

Samasuguse lepingu sõlmis Eesti ka Rootsiga 30. aprillil 2004 ja Taaniga 7. aprillil 2005. Praegu hoiab Eesti lisaks enda territooriumile bensiini- ja diislikütusevarusid ka Rootsis.

Astudes Euroopa Liitu, võttis Eesti kohustuse moodustada 2010. aastaks 90 päeva vedelkütusevaru. Sellest 45 päeva varu peab olema olemas 2007. aasta alguseks. Praegused varud vastavad 35 päevale (bensiini 37 000 tonni, diislikütust 61 000 tonni ja lennukipetrooli 6000 tonni).

Moodustatav varu on mõeldud juhuks, kui vedelkütuseturul puhkeb kriis ja riiki ei jõua piisavalt kütust. Sel juhul saaksid Eestis tegutsevad kütusefirmad varudest kütust osta. Valitsus võib aga vajadusel tarbimist selliselt piirata, et kütust saaksid kindlasti kiirabi, politsei, tuletõrje jne.

Euroopa Liidu nõutud kütusevaru kogumise ja hoidmisega tegeleb AS Eesti vedelkütusevaru agentuur.