EVTV osanik Rootsi meediakontsern Kinnevik ja osa RTV aktsionäre asutavad uue telekanali TV-3, mis peaks saateid alustama juba jaanuarikuus. Seni on endiselt eetris nii EVTV kui ka RTV.

Uue telekanali loomise kavatsuste protokollile kirjutasid eile alla RTV osanikest aktsiaseltsi Krenno juht Rein Kaarepere ja TeleMedia esindaja Mart Nurk ning EVTV aktsionäri Kinnevik meediaosakonna juhataja Pelle Törnberg. Lisaks neile annab protokollile lähiajal allkirja Soome Mainos TV asepresident Jaakko Paavela.

"Usun, et töötame suhteliselt kiiresti ja ma ei imestaks, kui esimesi saateid näeb juba jaanuaris," ütles pärast protokolli allkirjastamist EVTV peadirektor Enn Eesmaa.

Eile allakirjutatud kavatsuste protokoll on vaid uue telekanali loomise otsus. Kavatsuste protokollile peab järgnema ettevõtte asutamislepingu sõlmimine ning kultuuri- ja haridusministeeriumist ringhäälinguloa taotlemine. RTV aktsionäri Marica Lillemetsa kinnitusel jõuavad omanikud firma loomiseni kolme nädala jooksul.

Enn Eesmaa sõnutsi on EVTV ja RTV senistel töötajatel ning ka praegustel aktsionäridel võimalus osa võtta uue telejaama tööst. "On päris loomulik, et mõlemast senisest telekanalist jätkavad vaadatavamad, elujõulisemad ja andekamad sarjad," lausus Eesmaa. "Täpselt sama käib ka töötajate kohta. Usun, et nii RTV kui ka EVTV kõik andekad ja head tegijad saavad jätkata TV-3-s."

EVTV peadirektor oli kindel, et telekanalite ühinemine ei kujune töötajaile nii valuliseks nagu päevalehtede liitumine. Ta põhjendas oma seisukohta sellega, et kummaski telejaamas ei tööta praegu väga palju inimesi.

RTV aktsionäri Marica Lillemetsa sõnul pole veel töötajatega läbirääkimisi alustatud. "Enne tuleb firma luua ja asjad omanike vahel klaarida," märkis Lillemets.

Eesmaa keeldus rääkimast aktsiakapitali jagunemisest uues telekanalis. "Sellest on praegu veel natuke vara rääkida, kuid üldiselt jagunevad aktsiad kahe põhigrupeeringu vahel võrdselt," kinnitas Eesmaa.

Ka ajalehe äripäev andmetel jaguneb aktsiakapital uues telekanalis Kinneviku ja RTV seniste osanike vahel võrdselt ning juhatuse esimehe koht kuulub Kinnevikule.

Eratelekanali Kanal 2 juhatuse esimees Ilmar Taska on äripäevas väitnud, et uuel kanalil võib tekkida probleeme ringhäälinguloa saamisega. Tema sõnutsi peab Eesti seaduste kohaselt telekanali aktsiakapitalist pool ja lisaks üks hääl kuuluma kohalikule kapitalile.

"Loomulikult on meil lootus ringhäälinguloa saamiseks. Muidu me TV-3 ju tegema ei hakkaks," kommenteeris Eesmaa konkurendi väiteid.

Uues telekanalis ei osale EVTV-s kontrollpakki omav aktsiaselts Eesti Video. Eesti Video juhi Viktor Siilatsi väitel pidas firma küll uue telekanali loomiseks läbirääkimisi, kuid ütles äriparneritele "ei". "Uues telekanalis ei oleks meil nii palju kaasa rääkida, et võiksime programmi taseme eest vastutada," nimetas Siilats ühe keeldumise põhjuse.

RTV osanik riigiettevõte Eesti Telekom otsustab uues telekanalis osalemise täna haldusnõukogu istungil. Eesti Telekomi peadirektor Toomas Sõmera ütles Baltic News Service-ile, et tõenäoliselt otsustab haldusnõukogu mitte liituda. "Ma ei näe vajadust aktsiakapitalis nii väikese protsendiga osaleda," märkis Sõmera. KäRT KARPA

q Reklaamitelevisiooni osanikud - AS Krenno juht Rein Kaarepere (vasakul) ja TeleMedia esindaja Mart Nurk (paremal) ning EVTV aktsionäri Kinnevik esindaja Pelle Törnberg panid eile aluse uuele telekanalile TV-3.

RAUNO VOLMAR