Kardinatootja Sunorek ja diivanitootja Borg loovad sügiseks mitmest ettevõttest koosneva ettevõtete grupi, et rajada Soomes ja Rootsis ühise müügikontseptsiooniga sisustuskaubamaja. Grupiga ühinevad sisekujundaja Aet Pieli disaini osaühing, valgustite looja Tõnis Vellama ja ka Soome mööblimoodulite tootja Tank Indoor Systems.

„Kaalume, kas alustada Põhjamaades ühismüüki internetis ja avada Helsingis büroo, sest uue kontseptsiooniga tasub turule siseneda ettevaatlikult,” rääkis Sunoreki juht Indrek Pals. „Õnnestumise korral tasub kaaluda paarisaja ruutmeetri suuruse salongi avamist.”

Põhjamaades annavad sisustuskaupade müügil tooni suured sisustuskaubamajad – nende kõrval soovivad eestlased pakkuda ostjatele uut valikut. Sunorekil on juba pikaajaline Soome turul tegutsemise kogemus. Ühise tegevuskava ja nimega plaanitakse välja tulla sügisel Helsingis toimuval Habitare sisustusmessil.

„Nimetus Tank ja Borg kõlaks vägevalt, kuid uuest ärinimest on veel vara rääkida, sest praegu tegeleme koostöö korraldamisega,” rääkis Borgi juht Mart Jõhvikas. „Minu nägemuse kohaselt peaksime koondama Eesti disainerid ja Eesti tootjad, et müüa Soomes ja Rootsis Eesti toodet.”

Taani juhtivas Jacob Jenseni disainibüroos töötanud disainer Tõnis Vellamaa kaalub tootmisüksuse loomist, et ühineda uue ekspordigrupiga. „Eesti valgustitootjatega on olnud seni hea koostöö, kuid tõenäoliselt pean selle projekti jaoks looma oma tootmisüksuse, et uusi tellimusi piisavalt paindlikult täita,” lausus Vellamaa.

Suured mööblitootjad peavad Põhjamade turule sisenemist ainuõigeks otsuseks. „Soome ja Rootsi tasub minna, sest nendes maades langes majandus mitu korda vähem kui Eestis,” ütles Standardi juht Enn Veskimägi. „Kui nad Helsingis jala ukse vahele saavad, siis ehk müüvad mõne meie komplekti seal samuti ära.”

Sisustustoodete ekspordigrupi loojad ei kaalu ettevõtete liitmist, grupi aastaseks kogukäibeks võib kujuneda veerand miljardit krooni.