Eesti Energia tellimusel valminud ligi 300 000 krooni maksma läinud uuringust selgub, et Ekseko seafarmi rajatava kombijaama ehituseks kuluks 65 miljonit krooni.

“Ekseko jaoks oleks tegemist hea projektiga. Enam ei peaks nad sõnnikut põldudele laotama ja nii haisutades inimeste pahameelt pälvima. Kindlasti oleks see neile ka äriliselt kasulik,” ütles ECNi ekspert Leo Munk Eesti Päevalehele.

Ligi 4000 ruutmeetril paiknev jaam toodaks aastas 14 000 MWh elektrienergiat, mille Eesti Energia on kohustatud ära ostma. Lisaks toodetaks ligi 17 000 MWh soojust, mida Ekseko kasutaks oma tarbeks.

“Eksekol on Eesti suurim sõnnikukogus ja kuhu need biogeneraatorid veel püsti panna, kui mitte meile,” ütles Ekseko juhatuse esimees Teet Soorm.

Kombijaama opereerimiseks luuakse Soormi sõnul eraldi äriühing. Kui palju Ekseko on valmis jaama rajamiseks investeerima, ei soovinud ta öelda. “Põhiline küsimus on see, kas Eesti Energia nõukogu kiidab projekti heaks. Kui ta seda teeb, algab kompleksi ehitus 2006. aastal.”