Altosaare käsi on mängus paljude omanäoliste kõrghoonete kerkimises nii Kanadas, Hiinas kui ka mujal maailmas.

Kanadasse jõudis Tõnu Altosaar viieaastase põnnina. Enne seda oli tema lapsepõlvemaaks Rootsi. Eestit ei saanud poiss mäletada, sest oli üksteist kuud vana, kui tema vanemad siit 1944. aastal lahkusid. Ometi räägib Altosaar korralikku eesti keelt.

Selles, et Altosaarest sai just arhitekt, ei ole teps mitte ?süüdi? tema vanemad, kelle ainus soov oli, et poeg lõpetaks mingil alal ülikooli. See oli üks tema inglise keele õpetajaist, kes tundis ära, millise andega on tegemist. Tol ajal oli selle ala tudengiks saamine palju kergem kui praegu ning ka töö leidmine pärast ülikooli sujus kenasti, sest üks arhitektist tuttav oskas teda Bergman & Hamanni büroole soovitada. Ja siis läks lahti ? Kanadas oli parajasti ehitusbuum ning sisserännu hoogustumine nõudis aina uute elamute ning büroode valmimist.

Pilvelõhkujate konveier

Ehitusbuum, betooni kasutuselevõtt ning maa hinna tõus sisserännu tagajärjel oli kolm peamist põhjust, miks Kanadas hakati hoogsalt kõrghooneid ehitama. Bregmani & Hamanni büroo sai ridamisi uusi tellimusi ning ka noored arhitektid, Altosaar nende hulgas, said võimaluse teostada vastutusrikkaid ja keerulisi töid. Tõnu Altosaare selleaegseid projekte võib leida Torontost Londonini ? Harbouri väljakule Torontos kerkis 1969. aastal 1150 korteri ja 962 toaga hotell, 1971. aastal valmis kaitseministeeriumi tellimusel ligi 5000 ruutmeetri suurune arvutikeskus. See aga oli alles suurejoonelise karjääri algus.

Nüüdseks on Altosaar loonud projekte terves maailmas, enamjaolt siiski Kanadas ja Hiinas. Eestisse projekteerimisest oli Altosaar üheksakümnendate algul väga huvitatud ja lootis siin oma nõu ja jõuga abiks olla. Millegipärast olid aga saatusel teised plaanid ning iga projektiga, mida arhitekt Eestis alustada püüdis, juhtus midagi. Kas või seesama paljuräägitud Astlanda projekt ? Eesti esimene kõrghoone, ? mille ehitustegevusega isegi alustati, kuid siis lõppes omanikul raha. Praegu kõrgub endise Astlanda koha peal Radisson SAS Hotell. Mitmed teisedki projektid Eestis, mis Altosaar paberil valmis tegi, jäid just omanike raha taha pidama.

Põhja-Ameerika linnad on raharohked, krundid on väikesed, seepärast ehitatakse hooned vertikaalselt. Eesti tingimused on hoopis teised ning rahagi palju vähem.? Meie arhitektide kohta arvab Altosaar ainult hästi ning on täiesti veendunud, et nad ei jääks tingimuste muutudes Kanada omadele milleski alla. Küll aga on Altosaar arvamusel, et Eesti arhitektid võiksid ökonoomsust veel õppida. Kanadas oldaks väga kriitilised selliste projektide suhtes, mis pingutavad üle näiteks lagede kõrgusega.

Raha teeb hooned kõrgeks

Mõned väga kõrged õhuruumid on Altosaar siiski projekteerinud, neist kõige kaunim asub tema lemmikprojektis, milleks on 1992. aastal valminud BCE Place Torontos. Tegemist on Toronto vanalinnas säilinud ajaloolise hoonetekompleksi ümberehitusega, mille käigus vanad hooned säilitati ja restaureeriti, kinnisesse sisehoovi ehitati aga kaks ülimoodsat kõrghoonet. Vana ja uus ühendati klaasist hiigelkõrge talveaia abil, mille kuju meenutab üle pargiallee kaarduvaid puid. Selline lahendus teenis pärast valmimist tervelt kaheksa kõrget arhitektuuriauhinda.

Altosaar on järgmise tööna võtnud käsile rajada Niagara joa äärde akvaariumikompleksi. Tehniliselt on projekt keeruline, kuna Altosaar tahab selle teostamisel loodusest liitlast teha ning kasutada eeskujuna ära Suurte Järvede mageveesüsteemi tööd. Kui ehitus valmis, tuleb arhitektil läbi mõelda ka sellised üksik-asjad nagu vee-elanike võimalikult ökonoomne transport akvaariumisse. Kokkuhoiu saavutamiseks tuuakse külma- ja soojaveeloomad kohale ühes ja samas konteineris, kasutades vee kihistumist soojuse järgi.

Suuremad objektid Kanadas

Töös:

?? Ripley?s Aquarium of Canada, Niagara joal

?? Renaissance Hotel, juurdeehitus, Niagara joal

?? Rideau Center, kaubanduskeskuse laiendus Ottawas

2004:

?? Niagara Fallsview Casino Resort, Niagara joal

2003:

?? Embassy Suites Hotel, Niagara joal, Ontario

2001:

?? Niagara Falls Marriott Fallsview Hotel, juurdeehitus, Niagara joal, Ontarios

2000:

?? PSINet Toronto Hosting Centre, renoveerimine ja juurdeehitus, Toronto

1997:

?? Metro Toronto Convention Centre, lõunaehitis, Toronto

1996:

?? Bank of Montreal/Nesbitt Burns, Toronto

Rahvusvahelised projektid

1999:

?? Golden Magnolia, Shanghai, Hiina

1995:

?? Coral Harbour Condominium arenduse esimene järk, Nassau

1981:

?? Bank of Montreal peahoone, Mexico City

Eestisse kavandanud

2001:

?? Viru väljaku arenduskava

?? Astlanda keskus

CV

Tõnu Altosaar

Haridus:

?? Arhitektuur ? 1967, Toronto ülikool

Erialaühendused:

?? Ontario Arhitektide Liit

?? Alberta Arhitektide Liit

?? Kanada Kuninglik Arhitektuuriinstituut

?? Toronto Arhitektide Ühing

Karjäär:

?? 1967. aastal asus tööle büroosse Bergman & Hamann

?? 1975-? ettevõtte partner

?? Bregman & Hamann Interior Design Inc. asutaja

?? RAIC Interiors Committee liige