Äriregistrist praeguste ja endiste sporditähtede ettevõtlusjälgi ajades leiab nii üllatusi kui ka etteaimatavat stsenaariumi.

Üldistavalt võib öelda, et kodumaised sporditähed järgivad äriringkondade eeskuju ning proovivad kätt peaasjalikult kinnisvaramaastikul. Kõvasti maid, maju ja kortereid on kokku ostnud Kristina Šmigun. Samas valdkonnas proovib kätt aasta alguses kinnisvarafirma asutanud korvpallur Margus Metstak. “Kõik ettevõtmised saavad alguse esimesest sammust ja teie helistate just sellel ajal,” palub Metstak naljaga pooleks võimalust umbes aasta pärast alustatud ärist lähemalt rääkida.

Juba mitu aastat on kinnisvaratehingutele spetsialiseerunud Tiit Soku firma Firreto. Äriregistri andmetel teenivad kinnisvaralt renditulu ka Tartus kinnistut omav rattaäss Jaan Kirsipuu ning Karupesa hotelli osanik, suusakuningas Andrus Veerpalu. Kinnisvaratehingutest räägib ka 2004. aastast Jaak Mae osalusega Vana Mustametsa OÜ. Pärnus elamuehituse, rendi ning haldusega on aga aastaid vennaga kahasse edukat äri viljelenud sõudmismeister Jüri Jaanson.

Siiski leidub ka spordiürituste korraldamise ning spordikaupade maaletoomise ja edasimüügiga seotud tegijaid. Peaasjalikult spordi- ja vaba aja kaupadele on pühendunud kahevõistleja Allar Levandi ning ujuja Indrek Sei. Olümpiavõitja Erki Nool peab muude äride kõrvalt omanimelist kergejõustikukooli. Sarnaselt Noolega tegutseb ettevõtlusmaastiku kõikvõimalikel tegevusaladel Munamäe mäesuusakeskuse arendamisega tuntust kogunud endine tippsportlane Aare Tamme. Mehega seotud firmade loetelu algab kunstlume kahureid maale toovast ettevõttest ning lõpeb mäesuusakooliga.

Džuudomeeste äri

Spordiürituste korraldamise ja spordi edendamisega tegelevad Budomaja OÜ raames Indrek Pertelson ja Aleksei Budõlin. Tõsi, tagasihoidlike majandustulemustega. Siiski tõmbab Pertelson käima suuremahulist spordikeskuste projekti, kus tegevust ja väljakutseid jagub nii noortele kui ka vanadele.

Viimase aasta jooksul on esmakordselt firmaomanike ringi astunud Eesti rallilootus Urmo Aava ja odamees Andrus Värnik. Urmo Aavale kuulub aasta algusest koguni kaks uut ettevõtmist. Esimene, Urmo Aava Rally Team, on spetsialiseerunud motospordiga seotud tegevusaladele. Teine firma on aga põnev. See on Motospordi Arendamise OÜ, mis on Aaval asutatud maadevahetamise skandaaliga kuulsaks saanud ettevõtja Einar Vettuse ning vandeadvokaat Tarmo Sillaga.

Möödunud aastal asutas oma firma ka odaviskaja Andrus Värnik. Kergejõustiku liidust vahendas Värniku kommentaari Aivo Normak, kes andis mõista, et hetkel ei soostu sportlane oma äritegevusega seotud ambitsioone jagama ning räägib avalikkusega pigem põhitegevusega seotud teemadel.

Koolituseks mittetulundusühing

•• 2003. aastal 15 treeneriga aktiivselt tegutsenud Anna Levandi veetav Rocca Al Mare Uisukool OÜ on praeguseks oma tegevuse ümber korraldanud. Seoses seadusemuudatusega, kus 2004. aastast koolitusfirmade hinnakirjad käibemaksu võrra kallimaks muutusid, registreeris eraisikutele suunatud uisukool end Haabersti Uisukool MTÜ-ks. Anna Levandi sõnul kulgeb tegevus kenasti, uisukoolis töötab kümme treenerit ning jääl liuglema koolitatakse umbkaudu 300 õpilast.

••MTÜ-na ajavad koolitusäri ka tantsupaar Peep ja Ave Vardja, kelle eestvedamisel tegutseb Peep ja Ave Vardja Tantsuklubi.

Märtin, Pehka, Müürsepp ...

•• Koos isaga ajab 1996. aastast transpordiäri rallituus Markko Märtin. AS Märtini kaudu ostis ralliäss mõnda aega tagasi osaluse ka kirjastuses Presshouse.

••  Korvpallur Rauno Pehka ajab abikaasaga pealinnas Roosikrantsi tänaval lilleäri. Tõsi, mehe põhitegevus on pigem siiski meelelahutusürituste organiseerimine ja muusikalised projektid, kuid vahel pakub Rauno Pehka ka lillekulleri teenust.

•• Profikorvpallur Martin Müürsepa nimega seostab äriregister toitlustusäris kanda kinnitanud Intersassa OÜ-d. 2005. aastal andis firma tööd 12 inimesele.

••  Omal ajal edukat sportlasekarjääri teinud vasaramees Jüri Tamm ja tõstekuulsus Jaan Talts on ka äris kõvasti sees, samuti purjetajatest vennad Tõnisted.