Lissabon Maailmanäituse EXPO Eesti paviljonis peeti eile Tallinna päeva ja peaminister Mart Siimann avas Lissaboni kesklinnas Eesti saatkonna. “Olen väga rahul tööga, mida Ignar Fjuk on Eesti paviljoni loomisel teinud, arvestades meie pidevat rahapuudust. Vaesus silma ei torka, ehkki siin on palju pillavamaid väljapanekuid,” lausus Tallinna linnavolikogu esimees Edgar Savisaar, kes vastas eile näitusel ajakirjanike küsimustele. Ta tunnistas, et lähenes Eesti ekspositsioonile eelarvamusega, kuid jäi tulemusena rahule.

“Loodan, et näitust näinud eesti inimesed räägivad ja kirjutavad sellest väljapanekust nii nagu see on, hästi,” sõnas Tallinna linnapea Ivi Eenmaa infotunnile järgnevat vastuvõttu sisse juhatades.

“See on kõige pikem muusika, mida olen kirjutanud,” sõnas Lepo Sumera, kelle muusika väljapanekut saadab. “See hakkas mängima mais ja kestab septembrini,” lisas ta. Eile esinesid EXPO-l Rein Rannap, Kiigelaulukuuik ja Ultima Thule.

Maailmanäituse 2,5 kilomeetri pikkusel ja umbes 600 meetri laiusel tulevikulinna meenutaval näituseväljakul oli Tallinna päev väike sündmus. Samas vooris paviljonist pidevalt läbi külastajaid, et oma EXPO-passi Tallinna linna templit võtta. Päevas külastab Eesti paviljoni 5000–7000 inimest.

Lisaks rahvuspaviljonidele pakub EXPO eri tasemel multimeedia- ja valgus-show’sid ja võimalust surfata arvutiprogrammides. Arhitektuuriliselt meenutab EXPO-linnak tulevikulinna, kus vuravad elektriautod ja -rattad ning mille ümber sõidab õhus rippuv köisraudtee.

Portugali ajalukku läheb kindlasti otse EXPO põhjavärava ette suunduv 18 kilomeetri pikkune Vasco da Gama nimeline sild, mille kujutist kasutatakse ka maailmanäituse meenetel.