Laar ütles Eesti laevanduse konkurentsivõime tagamist käsitlenud ümarlauakohtumise järel ajakirjanikele, et valitsus tõstatab konkurentsivõime säilitamisega seonduvad küsimused läbirääkimistel Euroopa Liiduga igal juhul.

Aasta alguses otsustas valitsus teede- ja sideministeeriumi ning laeva- ja turismifirmade vastuseisust hoolimata tax-free kaubandusele üleminekuperioodi mitte taotleda.

Laari sõnul pole valitsus veel lõplikult otsustanud, kui pikka üleminekuperioodi Eesti euroliidult taotleb, kuna eelnevalt peab valitsus muutma oma läbirääkimispositsiooni. Ühe võimaliku üleminekuperioodina on juttu olnud 6,5 aastast, ütles ta.

Eesti peamine ülesanne on küsimus ka sellepärast tõstatada, et kui mitte tax-free kaubandusele üleminekuperioodi andes, siis mingil muul viisil tuleb konkurentsivõime tagada, lausus Laar.

Kuigi valitsus Euroopa Liidult üleminekuperioodi tax-free kaubanduse osas tõenäoliselt taotleb, ei olnud Laar üleminekuperioodi läbiminekus väga optimistlikult meelestatud.

“Selle positsiooni muutmine [Euroopa Liidu poolt] oleks üsna üllatav ja ei julge küll ennustada, et see nii juhtub, kuid küsimuse me laua peale tõstame ja taotleme üleminekuperioodi,” märkis ta.

Laar lisas, et ka juhul, kui ei õnnestu üleminekuperioodi saada, on see Euroopa Liidule selgeks signaaliks, et Eesti tahab saada vastasel korral mingeid muud lahendusi tagamaks laevandusettevõtluse konkurentsivõime Läänemerel.

Laari hinnangul peavad edukate läbirääkimiste nimel lisaks valitsusele Brüsselis tööd tegema ka ettevõtluse esindajad, tutvustades oma seisukohti ja vajadusi näiteks Euroopa partnerorganisatsioonidele.

Peaministri sõnul on tax-free kaubanduse säilitamise kõrval valitsuse jaoks oluline pigem sama maksualase peatükiga seonduv Eesti liberaalse maksupoliitika alased küsimused.

Peamine küsimus pole kaudsetes maksudes, vaid otsestes maksudes, mis tegelikult ametlikult ei kuulu läbirääkimiste alla, kuid mille osas Eesti kavatseb kindlalt oma positsiooni kaitsta, ütles Laar.

Mitmete Euroopa Liidu liikmesriikide poolt kostub Laari sõnul teatud nurinat Eesti efektiivse ja liberaalse maksusüsteemi säilimise vastu.

“Heidetakse ette kaudselt seda, et kavatseme käituda nagu mõni teine omaaegne liikmesriik sisse tulles, kes säilitas teatud eelised oma majanduse konkurentsivõime tagamiseks läbi liberaalse maksusüsteemi,” lausus Laar, viidates nii Iirimaale.

“Meie kavatseme sama teha ja seda positsiooni väga tõsiselt kaitsta,” lisas ta.

Laar ei soovinud siiski täpsustada, milliste riikide poolt on kaudseid etteheiteid Eesti suunal tulnud, kuna ühtegi ametlikku seisukohta pole Euroopa Liidu või selle liikmesriikide poolt esitatud. Ametlikult kinnitamata andmeil oli üks neist riikidest Itaalia.

Eesti valitsuse muudetud läbirääkimiste positsiooni esimene osa saab Laari hinnangul heakskiidu tõenäoliselt järgmisel nädalal, lõpliku paketi valmimiseni läheb aega veel paar nädalat.