Eesti Telefonile monopoli andnud kontsessioonilepingu lõppedes 2001. aastal võivad kaabeltelevisioonioperaatorid ja rahvusvahelised telefonsidehiiglased kahandada oluliselt Eesti Telefoni turuosa.

Eesti Telefoni peadirektor Jaan Männiku sõnul tuleb 55-60 protsenti Eesti Telefoni tuludest Tallinnas asuvate klientide taskust. "Konkurendil on ühes linnas turgu haarata kergem kui ühes riigis," sõnas ta.

Eraklientide turul saavad Eesti Telefoni peavõistlejaks kaabeltelevisioonivõrgud, mille kaudu saab ka telefonikõnesid edastada. "õismäel, Lasnamäel ja Mustamäel elab umbes 150 000 inimest, kui need saavad kaabeltelevisiooni võrguga ära kaetud, siis on 10 protsendil Eesti elanikest ühe raksuga alternatiiv," ütles Männik. Eesti Telefon analüüsib praegu võimalikke tulevikustsenaariume võimalikult suure turuosa hoidmiseks siis, kui konkurendid tulevad turule.

Eesti Telefoni miinuspooleks on firma väiksus võrreldes lääneriikide suurte telekommunikatsioonifirmade ja rahvusvaheliste sidehiiglastega. "Eesti Telefon ei lähe Inglismaale British Telecomiga konkureerima, aga British Telecom võib Eestisse konkureerima tulla küll," selgitas Männik.

Suurtel sidefirmadel on Tallinna telefoniturul läbimurdmiseks tunduvalt enam ressursse kui Eesti Telefonil. "Suured haid ja elevandid (rahvusvahelised telekommunikatsioonifirmad - toim) ostavad kohalikud [Eesti Telefoniga konkureerivad] väikeettevõtted ära," ütles Männik. Tema sõnul ei tule suured sidefirmad mitte Eestisse, vaid katavad Põhja-Euroopa. "Nad ei jäta mingeid valgeid laike, maailma suurimate telekommunikatsioonikontsernide hulka kuuluv Global One on juba praegu Stockholmis ja Helsingis kohal, miks nad ei võiks 80 kilomeetrit lõuna poole tulla," selgitas ta.

Männik näeb tulevase konkurendina eelkõige Soome telefonioperaatorit Helsingin Puhelin, mis kuulub Radiolinja ühele omanikule Finnetile.

Männiku sõnul investeerib Eesti Telefon tänasest kuni monopoliaja lõpuni umbes kaks miljardit krooni võrgu ehitusse. Telefoniliinide arv peaks 2001. aastaks kasvama 662 000-ni. "Eesti Telefoni plaan on kaotada telefonijärjekorrad monopoliaja lõpuks," sõnas Männik.

Praegu on Eesti Telefonil välja ehitatud 485 000 telefoniliini ehk üks abonentnumber kolme Eesti elaniku kohta.

KRISTJAN OTSMANN