Paar viimast päeva on meedias kütnud kirgi teema, mille kohaselt Euroopa Kohus otsustas peatada USA ja ELi vahel viisteist aastat tagasi sõlmitud üleatlantilise andmevahetuse lepingu.

Lihtsalt lahti seletatuna tähendab see, et kogu info, mida internetis avaldatakse või liigutatakse jõuab lõpuks kusagile serveritesse. Ja kuna internetis domineerivad valdavalt USA firmad, on suur osa selliseid servereid USAs, sest andmemajutus USA serverites on sageli ka odavaim lahendus.

Euroopa Kohtu otsus eestlasi siiski väga palju ilmselt ei puuduta. Ent siiski on ka meil ettevõtteid, kes kasutavad samuti USA andmekeskusi (Amazon, Micrsoft, DigitalOcean, Rackspace jne). Võimalik, et nimetatud andmekeskused peavad nüüd USAst andmed Euroopa serveritesse üle tooma. See toob kaasa kulud ja hinnatõusu. Seetõttu soovitan kasutada Eestis ja ELis paiknevaid pilveteenuste pakkujaid. Siinkohal annan nõu, et kliendid, kes kasutavad erinevaid pilveteenuseid võiksid teenusepakkujalt alati küsida, kus riikides andmeid hoiustatakse.

Näiteks Eesti Telekom hoiustab oma teenuste pakkumisega seotud klientide andmeid vaid Eestis ja ELi riikides.

Euroopa Kohtu otsus võib puudutada Eestis näiteks ka Office 365 kasutajaid. Office 365 on populaarne toode, kuid selle kasutajaid ei informeerita, kus riikides teenusepakkuja infot hoiustab. Võimalik, et Andmekaitse Inspektsioon peab siin seisukoha võtma ning nõudma toote müügis ja käsitluses täiendavate regulatsioonide sisseviimist.