Tänasel Sampo Liidrite Foorumi toimunud arutelus esitasid oma nägemuse Eesti ja maailmamajanduse perspektiividest Martinson Trigon Venture Partners'i tegevjuht Allan Martinson, NG Investeeringute peadirektor Jüri Käo, Nordeconi juhatuse esimees Toomas Luman, Baltika Grupi peadirektor Meelis Milder ja Premia Tallinna Külmhoone Grupi peadirektor Kuldar Leis.

Toomas Lumani sõnul algavad hädad sellest, et meie kulubaas on ligi 30 protsendi võrra kõrgem kui tulud eeldaksid. Ettevõtjatel tuleb terve mõistusega kulusid vähendada ja efektiivsust tõsta. "Mida sa ekspordid, kui toode on kehv ja hind kõrge," küsis Luman.

Kuigi Luman ise eelistab august väljapääsemiseks deflatsiooni, aitaks tema sõnul majanduskriisist üle saada ka kulubaasi vähendamine ja efektiivsuse tõstmine. "Skandinaavias aga eelistataks eeskätt devalveerimist ning seetõttu taastub Skandinaavia investorite usaldus Eesti suhtes alles pärast seda, kui oleme läinud üle eurole," arvas Luman.

Allan Martinson tuletas meelde vana tõde, et summa sõltub liidetavatest. Liidetavad on tema sõnul kodumaine nõudlus pluss valituse meetmed pluss eksport. "Meil pole muud võimalust kui sellest kriisist end välja eksportida. Mida ja kuhu," küsis Martinson, lisades, et tähtis on teha midagi uut. Ka Martinson leidis, et Eestis peaks tehtama kas deflatsioon või devalveerimine.

"Täna tuleb tegelda ellujäämisega, sest muidu pole taastumisega tegelemisel enam mõtet," arvas Jüri Käo, lisades, et ettevõtjad on deflatsiooni teed läinud ning jääb oodata riigi kaasatulekut. Käo sõnul loob majanduskasvu eksporid kõrval kindlasti ka välisinvesteeringute Eestisse toomine.

"Eesti on väike ja ettevõtlus fragmenteeritud ja erinevatel ettevõtetel on erinevad pääseteed," lisas Meelis Milder. Teda häiris, et räägitakse vaid ekspordi toetusest, kuid olulisem on see, mis toimub siseturul.

Kuldar Leisi sõnul meeldib avalikul sektoril rääkida ekspordist, aga seda reaalselt teha on väga keeruline. "Ei tohi käest anda sisetarbimist," kinnitas Leis, sõnades, et ka riik peab kulusid kõvasti kokku hoidma.