"Rootsi mõtleb natuke teistmoodi. Nad eeldavad, et kui Eestis midagi toodetakse, siis see peab olema 30% odavam. Tegelikult see nii ei ole ja see on takistuseks. Nad on ka üsna "eelista kodumaist" suhtumisega. Väga kerge seal müüa ei ole," kommenteeris Rootsi turgu aknatootja Viking Window juhatuse liige Toomas Agasild, kelle ettevõttel moodustab Rootsi turg koguekspordist 4%. "See kasvab kogu aeg muidugi. Põhiliselt ostab meilt eraklient," märkis Agasild, kelle sõnul on Rootsi turg neile raske turg. "Eks see endine nõukogude riik hirmutab neid veidi. On justkui ootus, et endine nõukogude riik ja kõik, mis seal tehakse, tehakse odavalt. Hinnaootused on teised ja see on visa murduma," lisas Agasild, vahendab Äripäev.

Kui Rootsis tahta midagi müüa, siis peab tema sõnul tegema endale hoolikalt selgeks selle, milline on turu mõtlemine, käitumine ja suhtumine. "See on täiesti erinev kui Eestis. Rootslase mõttemaailmast peab aru saama, muidu ei pääse ligi," soovitas aknatootja. Soome turule Viking Windows lihtsalt ei pääse, sest nende tehtav aknatüüp erineb Soomes kasutatavast.

Tallegg müüb Soome ja Rootsi põhiliselt eri töötlusastmega kanafileed ja turu osakaal moodustab kogu ekspordist umbes 2%. Lähiaastatel loodab ettevõte selle kasvatada 5%ni. "Praegu on meile küll tunduvalt suurem ekspordimaa näiteks Taani, kuid eks olukord on muutlik. Talleggi kaubamärgiga tarbijapakis fileed müüme Rootsi minimaalselt, kogu muu müük on tööstus- ja HoReCa sektorile ja seega tarbijale Talleggi kaubamärgiga ei seostu," seletas Talleggi äridirektor Margus Venelaine. Tema sõnul on nii Rootsi kui ka Soome turud linnuliha suhtes protektsionistlikud ja omavad ELi sees eristaatust - tavaliste kvaliteediprotseduuridega toode sinna turule ei pääse, see puudutab just eriti salmonella-kontrolli.

"Lisaks on nii Soome kui ka Rootsi ühiskonnas väga tugev n-ö naabrivalve kodumaise päritolu üle, kodumaisust peetakse ülitähtsaks. Soomes küll enam mitte nii palju, aga Rootsis valitseb endiselt ka väga tugev eelarvamus Eestis toodetu kvaliteedi suhtes," märkis Venelaine. Eesti kuulub aga viimaste uuringute järgi ELis salmonella-vabade maade gruppi, mis loob Venelaineni hinnangul baasi püsiva ekspordi arendamiseks Skandinaaviasse.