Krediidiinfo kodulehelt selgub, et Sportland Eesti AS võlgneb maksu- ja tolliametile 4,14 miljonit krooni. Lisaks sellele on ettevõttel ajatatud maksuvõlga 3 652 696 krooni. 

Põhivõla kõrval tuleb spordikaupade müüjal riigile tasuda ka 93 279 kroonine intressivõlg.

Krediidiinfo andmetel on spordikaupade müüjal lisaks eelnevale kaks võlga liisingufirma ning üks inkassofirma ees.

Sportland Eesti OÜ tekkinud võla kohta pikemaid selgitusi anda ei soovinud. Päevaleht Online’le öeldi vaid seda, et võla likvideerimiseks on maksuametiga kokkulepe saavutatud.

„Võib-olla tuleb neil mõni pood sulgeda või siis nime muuta aga jätkavad nad kindlasti,“ arvas Sportlandi tulevase käekäigu kohta Rademar OÜ juhatuse liige Margus Juksar.

Samas arvas spordirõivaste valmistamise ja edasimüügiga tegeleva Ilves Ekstra AS müügiosakonna juhataja Madis Oras, et Sportland suudab end madalseisust kindlasti välja rebida.

„Nad korraldavad pidevalt ülisuuri allahindlusi, mis meelitab praegusel ajal, kui rahvas ostab vaid odavaima pakkuja käest kaupa, kindlasti hulga kliente ligi,“ ütles Oras Päevaleht Online’le.

Möödunud aasta märtsis lasus veidi alla miljoni kroonine maksuvõlg ka Sportlandi emafirmal Sportland International Groupil, mis suudeti suhteliselt kiiresti likvideerida.

Sportland International Groupi ühel osanikul ärimeestele Are Altrajale ja Anti Kallele kuuluval AS Jalajäljel on 2,46 miljoni kroonine võlg maksuameti ees. Krediidiinfo andmetel on maksuvõlast ajatatud 945 342 krooni.

AS Jalajäljel tuleb lisaks põhivõlale tasuda riigile veel ka 152 688 kroonine intressivõlg. Jalajälg on Nike’i spordikaupade edasimüüja Baltimaades.

Lisaks sellele on ettevõttel krediidiinfo andmetel veel probleeme üheksa erineva maksumusega liisingu tasumisega.

Sporditarvete müüjate turg vajab korrigeerimist 

Juksar ütles Päevaleht Online’le, et siinne sporditarvete turg vajab kindlasti korrigeerimist. „Täna pole võimalik nii suurte pindadega, kui seni on olnud, tegutseda. Ilmselt panevad mõned väiksemad firmad oma uksed kinni või siis toimub üleostmisi,“ ennustas Juksar.

Tema sõnul ei ole lähtuvalt praegusest majandusseisust lähema paari aasta jooksul riide- ja vabaajatarvetelt võimalik kasumit püüda. 

„Olukord turul on hetkel segane ja raske,“ kinnitas ka Oras ja lisas, et ilmselt on eelkõige oodata osade väiksemate tegijate kadumist, kui nende üleostmist suurte kettide poolt. „Selle jaoks on vaja lisaraha, mida aga kellelgi hetkel pole.“ 

Eestis kümmet kauplust pidava Spantal OÜ kõneisik Rosete Maasikas ütles Päevaleht Online’le kõige suuremat kahju spordi- ja vabaajakaupade müüjatele tekitavad odava Hiina kauba müüjad, kes meelitavad kliente lig just madalate hindadega.

„Praegusel keerulisel ajal ostab klient kokku hoida lootes just sealt, kust odavaimalt dressid või korvpallirõnga kätte saab,“ lisas Maasikas.