Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) turismiarenduskeskuse direktor Tarmo Mutso ütles teisipäeval Balti riikide turismikoostöö pressihommikul BNS-ile, et välisturistide ööbimiste arv Eesti majutusasutustes ulatus tänavu jaanuarist oktoobrini 3,27 miljonini, mis on võrreldes mullu sama ajaga 17 protsenti rohkem. Siseturistide 10 kuu ööbimiste arv kasvas tema sõnul aastaga 11 protsenti, vahendas BNS.

Mutso sõnul on tulemused tulu ja välisturistide ööbimiste arvu osas läbi aegade parimad. Ta märkis, et üksnes siseturism ei ole praeguse seisuga kasvanud varasemale rekordtasemele.

EAS-i andmetel on 2011. aasta olnud rekordaasta ka kruiisiturismi vallas.

EAS-i andmetel on Eesti turismisektori selle aasta kiire kasvu põhjusteks Tallinnast lähtuvate otselendude arvu oluline suurenemine, uued laeva- ja bussiühendused Venemaaga, Tallinna kultuuripealinna staatus ja selle suur meediakajastus Euroopas. Samuti omavad mõju euro kasutuselevõtt, nii avaliku kui erasektori poolne aktiivne Eesti tutvustamine ning rahvusvahelise turismi tugev taastumine Euroopas üldiselt.

Läti turismiarendusagentuuri direktor Armandas Slokenbergs ja Leedu turismiameti direktor Raimonda Balniene märkisid pressikonverentsil samuti, et nende riikide turismisektorile on lõppev aasta olnud väga edukas.

Slokenbergs ütles ajakirjanikele, et 2011. aasta esimeses pooles kasvas Läti välisturistide arv aastaga 31 protsenti, mis on siiani kõigi aegade parim tulemus. Tema sõnul jätkub positiivne dünaamika aasta lõpuni, tänavu esimese üheksa kuuga suurenes välisturistide arv 20 protsenti ja välisturistide ööbimiste arv 18 protsenti.

Välisturistide osas on Läti jaoks peamised riigid Slokenbergsi sõnul Venemaa, Saksamaa, Leedu, Soome, Eesti, Norra ja Rootsi. Möödunud aastal külastas Lätit kokku 5,04 miljonit välisturisti, kes kulutasid riigis kokku ligi 334 miljonit latti.

Leedu turismiameti direktor märkis, et 2010. aastal külastas Leedut kokku 1,5 miljonit välisturisti, mis on 2009. aastaga võrreldes üheksa protsenti enam. Siseturiste oli Leedus mullu 2,45 miljonit, kasv 0,9 protsenti. Leedu majandusse tuli välisturismist mullu 2,69 miljardit litti ja siseturismist 1,37 miljardit litti.

Balniene ütles, et Leedu turismi jaoks on aastatel 2011–2012 kõige olulisemad turud Valgevene, Saksamaa, Poola, Venemaa, Läti ja Suurbritannia. Lisaks esmatasandi turgudele on Leedu jaoks tema sõnul olulised ka Eesti, Skandinaavia, Vahemeremaad ja Beneluxi maad.