Laanemäe sõnul on Eesti olnud agentuuri loomise protsessi tihedalt kaasatud selle algusest alates, teatas välisministeeriumi pressitalitus.

“Elame maailmas, kus energia tarbimine aasta-aastalt kasvab ja energiavarud üha vähenevad. Pikas perspektiivis ei saa jääda tuginema üksnes fossiilsetele kütustele. Üha enam tuleb suurendada taastuvenergia kasutamist ja edendada energiasäästu,” ütles Laanemäe.

“Eesti on võtnud eesmärgiks suurendada taastuvenergia osakaalu 2020. aastaks praeguselt 18-lt 25 protsendini. IRENA abil saame seda teha kõige efektiivsemal viisil ning jagades oma kogemusi tuuleenergia ja biomassi alal edendada taastuvenergia kasutamist üle maailma,” sõnas suursaadik.

IRENA (The International Renewable Energy Agency) on valitsustevaheline organisatsioon, mille eesmärk on koondada ja analüüsida taastuvenergia alaseid tegevusi ja teadmisi, suunata edasi taastuvenergia arengut ja laiemat kasutust üle maailma. Agentuuri üks peamiseid ülesandeid on nõustada liikmeid energiaallikate, tehnoloogia, ärimudelite, organisatsioonilise ja reguleeriva raamistiku valikul ning kohandamisel.

Käesoleva aasta 29. jaanuaril kinnitati Berliinis Rahvusvahelise Taastuvenergia Agentuuri põhikiri ning avati see liituda soovijatele allkirjastamiseks. Tänaseks on põhikirja allkirjastanud 96 riiki. IRENA jõustub ametlikult hetkel, mil 25 riiki on organisatsiooniga liitumise ratifitseerinud. Hetkeseisuga ei ole IRENA agentuurina ametlikult veel jõustunud.