Enamuse Eesti börsiettevõtte aktsiahinnad tõusid aasta jooksul, neist üheksa 50 protsenti võrra või enam, teatas Väärtpaberikeskus.

Suurimateks tõusjateks olid Silvano Fashion Group ja Tallink Grupp (vastavalt 250 protsenti ja 113,5 protsenti). Ka aktsionäride arv on enamikul börsiettevõtetest aasta jooksul kasvanud.

Enim aktsionäre on juurde võitnud Tallinna Vesi (+50 protsenti), Silvano Fashion Group (+39 protsenti) ja Olympic Entertainment Group (+29 protsenti).

Börsiinvestorite päritoluriikide hulgas kahanes möödunud aastal oluliselt Rootsi investorite osakaal (47,8 protsendilt 5,6 protsendile), olles seotud peamiselt Eesti Telekomi ja Norma lahkumisega börsilt. Eesti investorite osakaal tõusis 34 protsendilt 63 protsendile.

Ka tehingute arvult oli aasta Tallinna börsil rekordiline – sõlmiti 101 300 väärtpaberitehingut, kogukäibega 243,3 miljonit eurot.

Kui käive oli viimaste aastate nõrgim, siis tehingute arvu poolest tehti börsil viimase kümnendi paremuselt teine tulemus. Mitme börsiettevõtte lahkumise tulemusel börsiettevõtete koguturuväärtus langes 8,9 protsendi võrra, jäädes aasta lõpuks 1,68 miljardi euro tasemele.