Viimase 15 aasta jooksul on valitsemissektori võlatase olnud madal, jäädes nelja kuni seitsme protsendi vahemikku SKP-st, seisab kavas. Konsolideeritud võlatase oli möödunud aasta lõpus 951 miljonit eurot, vähenedes varasema aastaga võrreldes nelja protsendi võrra. Intressikulude tasumiseks kulus raha ligi kaks korda vähem kui 2009. aastal, vahendas BNS.

Järgnevate aastate jooksul on valitsuse hinnangul oodata survet võla absoluutsummade mõningaseks kasvuks, samas peaks võlatase protsendina SKP-st vähenema.

Valitsus võtab eesmärgiks riigieelarve struktuurse tasakaalu saavutamise hiljemalt aastaks 2014 ning seejärel majanduse tsüklitega arvestades ülejäägiga riigieelarvete koostamine keskmises ja pikas perspektiivis.

Valitsuse jaoks on ülejäägiga eelarvepositsioon peamine viis valmistuda pikemas perspektiivis demograafilistest arengutest tulenevaks negatiivseks surveks eelarvele. Mõõdukas maksukoormus eeldab valituse hinnangul valitsussektori tulude ja kulude tasakaalu keskpikas ja pikas ettevaates.

Valitsusel on kavas eripensionide süsteem üle vaadata ja soodustingimustel vanaduspensioneid vähendada või need kaotada, seisab kavas. Lisaks on kavas avaliku ja erasektori töötajate vahel kehtivate erisuste kaotamist, viies avaliku teenistuse seadus sarnastele alustele töölepingu seadusega. Avaliku teenistuse seadusega on kavas vähendada avaliku teenistuse hüvesid.

Töötamise ja kasumi teenimise makse on valitsusel kavas jätkuvalt vähendada ning tarbimis- ja keskkonnamakse suurendada. Ühe meetmena on kavas kehtestada sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osale lagi.

Tänavu peaks kava kohaselt riigieelarve baasseadusse viidama avaliku sektori eelarvetasakaalu nõue.

Eesmärk on püstitatud konkurentsivõime kavas "Eesti 2020", mis peaks kinnitatama valitsuse istungil neljapäeval "Eesti 2020" on Eesti strateegia Euroopa Liidu 2020. aastaks seatud eesmärkide saavutamiseks, Eesti valitsus esitab kava Euroopa Komisjonile.