Eesti katab oma elektrienergia vajaduse ise ning ei raja energiastrateegiat impordile, kinnitab RE Eesti Energia.

Soome keskkonnaminister Pekka Haavisto avaldas reedeses Soome ajalehes Turun Sanomat arvamust, et Eesti võiks asendada põlevkivil põhineva elektri tootmise elektri impordiga. Arvamust refereeris ka kolmapäevane ärileht.

"Olukorras, kus Rootsis kaalutakse tuumaelektrijaamade sulgemist, Norra hüdroelektrijaamad töötasid 1996. aastal veedefitsiidiga ning Soomes prognoositakse peale 2005. aastat elektri tootmisvõimsuste defitsiiti, ei saa Eesti Põhjamaade elektri ekspordist sõltuvusse asetamist riigi jaoks kuigi heaks plaaniks pidada," teatas Eesti Energia.

Merekaabli vedamine Soome ja Eesti vahele ning selle kaudu Soome elektri import muudaks tänases Eestis kogu majanduspoliitilist situatsiooni. Arvestuslikult läheks merekaabli rajamine maksma vähemalt 200 miljonit USD-d. Sellele lisanduksid laenuprotsendid, Soome elektri hind (mis on praegu Eesti omast tunduvalt kõrgem). Tööta jääksid Eesti kaevurid ja energeetikud elektrijaamades, hindab Eesti Energia tekkida võivat olukorda.

Eesti on end sidunud rahvusvahelisel tasemel keskkonnakaitseliste lepingutega elektrijaamade kahjulike heitmete osas, millest on kõigil viimastel aastatel kinni peetud ning kavatsetakse pidada ka edaspidi.

1995. aastal valmis Põhja Investeerimispanga (Nordic Investment Bank) juhtimisel Narva elektrijaamade uuendamise uuring, mis näitas, et mõistlike kulutustega on võimalik Balti ja Eesti elektrijaamu töös hoida ning samas vähendada ka kahjulikke heitmeid. Uuring tõestas, et praegu ei ole mingit vajadust asendada Eesti elektrijaamade põhikütust - põlevkivi.

Eesti Energia teatel tehakse ka edaspidi jõupingutusi paigutamaks elektrijaamadesse väävlipüüdmisseadmeid. Väljatöötamisel on uuel tehnoloogial põhinev kõrgema kasuteguriga põlevkivikatel, mis samas vähendaks tunduvalt heitmeid atmosfääri.

Imatran Voima (Soome) ja Eesti Energia ühine töögrupp püüab leida efektiivseimat investeeringute kohta kahjulike heitmete vähendamiseks Soome lahe piirkonnas, kas Narva elektrijaamadesse Eestis või Inkoo elektrijaama Soomes.

EPL