Eesti esindajaks valitud Egoisti peakokk Vladislav Djatšuk peab võistlustel koos veel 19 kokaga teistest Euroopa riikidest valmistama ühe roa lambast ja teise lõhest, rääkis Eesti delegatsiooni juht Dimitri Demjanov, kes on ka Eesti esindaja võistluse žüriis.

Djatšuk kirjeldas, et pakub võistlusel kergelt suitsutatud lõhet kuningkrabi südame ja värskete männiokastega, üheks lisandiks väikevorm Beluga kaaviarist ja austrist, kohalikust sparglist, kooreta keedetud vutimunast ja kamajahust tehtud pannkoogist ning teiseks Beloni austrit šampuse ja Üsse farmist pärit või vahuga.

Norra lammast pakub Djatšuk en croute koos lambakoodi, sibula ja küüslauguvahu confit’ga, lisaks harknäär koriandri ja rosmariini õhuga ning maapirni confit’ga ja neer kapsa ja Hiiumaalt korjatud puravike ning teiste seentega.

Djatšukil on kulunud 720 tundi treeningut, 40 kilo Norra lõhet, 60 kilo Iirimaalt pärit lambaliha, 20 kilo lambaneerusid ja 20 kilo lamba harknääret ettevalmistusteks.

Esimest korda võistlema kutsutud Eesti esindaja astub üles teisipäeval, esimesel võistluspäeval neljandana, enne Prantsusmaad ja pärast Horvaatiat.
Kokku pääses 2008. aasta kultuuripealinnas Stavangeris toimuva Bocuse d’Or Euroopa finaali 20 riiki, võistlus lõpeb 2. juuli õhtupoolikul.

Vladislav Djatšuk töötab restorani Egoist peakokana ning on läbinud mitmeid koolitusi Prantsusmaa ja Rootsi tippkokkade käe all. Vladislav valiti Eesti aasta kokaks 2003.aastal ning on lisaks saanud kolmanda koha 2006.aastal Rootsis toimunud “The Best Coastal Kitchen in Europe” võistlusel ja “Baltic Culinary Star Cup’il” Peterburis 2005.aastal teise koha.

Demjanov pidas märkimisväärseks, et Eesti delegaadile kaasa elama sõidab Stavangeri üle 20 Eesti toiduentusiasti.

Eesti esindaja Bocuse d’Or’il valis välja rahvusvaheline žürii sadade Eesti toiduentusiastide pilgu all toimuval võistlusel Swissotelis 16. märtsil.
Võitjaks osutunud Djatšuk ütles, et on Egoisti restoranis ehitanud välja võistlusboksi, mis vastab teda Stavangeris ees ootavatele tingimustele, ning on harjutamiseks valmistanud üle 150 komplekti kahest roast koosnevat võistlusmenüüd. Sellele on ta kutsunud oma hinnanguid ja kommentaare andma valdkonna arvamusliidreid, teisi kokkasid ning väliseksperte Prantsusmaalt, Taanist ja Rootsist, ütles Djatšuk.

Treeninguteks telliti 60 taldrikut, mis on identsed võistlustel kasutatavatele ning Kasumi Gold nugade komplekti. Laupäeval stardib Stavangeri suunas spetsiaalselt võistlusteks ettevalmistatud külmikauto siit kaasa viidava tooraine ja seadmetega, mis on dubleeritud tellimusega Stavangeris, kirjeldas Djatšuk veel ettevalmistusi.

Demjanov lisas, et võistluste ettevalmistamisel on aktiivselt kaasa aidanud AEG Electrolux, kultuuripealinn Tallinn 2011, Hansapank, Põllumajandusministeerium, Dunker ja Fortimer. Ettevalmistuste käigust on Johannes Arro valmistanud DVD, mis samuti tutvustuseks Stavangeri läheb ning Eestit ja võistlejat tutvustav plakat, mille autoriks on Epp Maria Kokamägi.