Eestimaalased muretsevad jõulukingid pigem võlgu, kui et raha puudusel need ostmata jätavad. Nii on novembris-detsembris rohkem neid, kes panka astuvad ja järelmaksukaarti või väikelaenu küsivad. Psühholoog Voldemar Kolga nimetab seda taotluseks olla iga hinna eest “normaalne”.

Täiesti loomulik, et pangad aasta lõpul soodsalt järelmaksutooteid pakuvad, ütles Sampo panga turundusdirektor Ranno Pajuri. November-detsember on aktiivsed tarbimiskuud, ostetakse palju ja kõike ning pangad kasutavad seda ära. Näiteks pakub Sampo järelmaksu, mille intress aasta lõpuni on null protsenti. Uus aasta tuleb külma dušina – siis tuleb maksma hakata. Kui juunis võimaldas Sampo klientidele järelmaksu kokku 60 miljoni väärtuses, siis 6. detsembril on vastav limiit juba 102 miljonit krooni.

##Hansa Capitali väikefinantseerimise divisjoni direktor Agnes Makk kinnitab sama: “Statistikat vaadates on novembris näiteks Ego kaarte välja antud poole rohkem kui oktoobris. Väikefinantseerimise toodete tippmüügi kuu on läbi aastate olnud detsember – jõulukaupade ostmise aeg.”

Ühispanga PR- ja marketingidivisjoni direktor Kersti Tumm möönab, et novembris-detsembris on Magnet järelmaksukaardi taotlejate arv tõusnud 500-550-ni. Teistel kuudel saab kaardi keskeltläbi 400 inimest. “Mingist jõulupalavikust ma küll ei räägiks, sest nii suur pole kasv olnud,” ütleb Tumm. Ühesõnaga: nõutud on tooted, mis ajutiselt igapäevasest rohkem raisata lasevad.

Tallinna Kaubamaja direktor Kati Kusmin ütleb, et kaubamaja teab sularahas ja pangakaardiga maksjate vahekorda. Kui palju kaartidest on järelmaksukaardid, ei arvestata. “Pakume pigem ise klientidele soodustusi, neid kasutatakse. Tõusuaeg oli hoopis sügisel, kui inimesed puhkuselt tagasi linna tulid,” lausub direktor. “Järelmaks ei ole meie jaoks argument, pigem meelitame klienti hinnaalanduste ja muude omapoolsete soodustustega.”

Kõige rohkem ostetakse järelmaksuga kodumasinaid, audio- ja videotehnikat, arvuteid ja mööblit. Esimesed neli on eestlaste populaarsed jõulukingid.

Tasuta saadud ajutise nullintressiga järelmaksukaardi võlu kaob jaanuaris, kui laenatud raha tuleb hakata tagasi maksma. “Enam mina kaarti ei taha, see tasuta saamine pettis ikka väga ära,” ütleb kahe lapse ema Jaana Heina. Eelmisel aastal võttis Heina jõulukinkide ostmiseks Ego kaardi, väärtuses 3000 krooni. Kõik asjad said ostetud ja aasta väärikalt ära saadetud, kuid ligi 300-kroonine tagasimakse andis eriti aasta alguses tunda.

Pankade sõnul on aastalõpulaenajad enamikus distsiplineeritud inimesed ning tulevad tagasimaksmisega toime. “Ei ole märganud, et aasta alguses oleks tagasimaksmisega halvemad lood,” ütleb Tumm.

Mobiilimüüjad hullutavad aasta lõpul inimesi

Tallinlasi on haaranud mobiiltelefonide väljavahetamise buum, põhjuseks ülisoodsad pakkumised. “Käisime sõpradega Hallost telefone ostmas, EMT klientidele on praegu need julgelt poole odavamad,” ütles üliõpilane Rauno Haljak. Tema sõnul pole neil sõpruskonnas ühtegi inimest, kes poleks uue telefoni vastu huvi tundnud.

Kui Nokia 3310 müüakse Hallos tavaliselt 1990 krooni eest, siis uus liituja või ka vana klient saab aparaadi kõigest 990 krooniga. Lisaks osalise tasumise võimalus.

Uusi kliente meelitatakse tasuta kõneaja ning järelmaksuvõimalusega. Nii pakub Tele-2 liitujast mobiiliostjale 1000 krooni eest tasuta kõneaega ja 12-kuulist järelmaksuvõimalust. EPL