Lihtsustatult öeldes näekski üks päikeseenergiasüsteem välja nii, et tuleb panna paneelid katusele päikest püüdma ja ühenda inverter ning ongi tuba valge. Danfossi süsteemid on väiksema ja keskmise suurusega, mis sobivad ka üksiküritajatest majapidamistele. “Inverteris on mitmeid eri programme, kuid meie tehtud tarkvara kaudu toimub seadme juhtimine,” ütles Proeksperdi arendusjuht Urmet Jänes.

Inverter ise on kogu päikeseenergiasüsteemi põhilüli. Välja näeb see nagu üks moodne elektriseade ikka: pisikese displeiga valge metallkast, mis meenutab veidi boilerit või väiksemat sorti külmkappi. Energiasüsteemis asub inverter päikesepaneelide ja üldise elektrivõrgu vahel.

Seade muudab paneelidelt tuleva alalisvoolu tarbijate jaoks sobivaks vahelduvvooluks, samuti hoolitseb inverter selle eest, kuhu täpselt vool suunata. Kui näiteks maja katusel olevad paneelid toodavad rohkem elektrit kui majal vaja, siis suunab inverter ülejääva elektri üldvõrku. Vastupidisel juhul paneb inverter protsessi teistpidi käima.

Viisteist aastat tagasi asutatud Proekspert on üks väheseid Eesti tarkvarafirmasid, kes valmistab tarkvara tööstusseadmetele. Tööstusautomaatikat puudutav tarkvaraarendus moodustab umbes 40% Proeksperdi tööst: inverterid, elektrimootorite kontrollerite programmid, tootmisliine käivitav tarkvara, isegi mikrobioloogiliste protsesside juhtimissüsteemid tööstuses. Kõik need on sellised programmid, mida tavakasutaja ei näe, kuid mis tuksuvad meid ümbritsevates masinates ja seadmetes, alates tööpinkidest kuni autodeni välja.