Tulevad, panevad tootmise pikema jututa käima ning ongi Euroopa või isegi maailmaturul uus toode juures.

Soomlane Jouni Sihvola lükkab selle aasta algusest Lasnamäel sojatoitude tehast käima. Tehase nimeks on Polar Sun Products ning tooraineks põhiliselt Brasiilia päritolu sojauba. Kõrvalruumides käib veel remont ja ehitusmehed sagivad ringi, laos seisavad ootel toorainekotid sojaoa kangide, puru ning maitseainetega. Kõrval korralikult kastidesse laotud valmistoodang.

?Praegu valmistame kuut sorti tooteid,? näitab Jouni Sihvola punasekirjalisi pakendeid, millel isuäratavad pildid peal. Mõned nimed on koduselt tuttavad: hamburgeri pihv, Bolognaise kaste, guljašš? ?Meil

on ka vürtsikaid toite, nagu tex-mexi segu ning eestlastele uudseid tooteid, näiteks kookose curry, mis tehtud sojatriipudest ning kookospiimakastmest,? jagab sojatehase direktor lahkelt selgitusi.

Tarbimine kasvab

Miks just soja ja miks Eestis? ?Maailmas müüakse sojatoite palju ning nende tarbimine suureneb pidevalt. Soja on liha asendaja, tal ei ole küll kõiki samu omadusi, kuid ammu on kindlaks tehtud, et soja on palju tervislikum. Temas sisalduvad nii-öelda head süsivesikud, mis on paljude dieetide koostises. Meie valmistatavas toidus on soja osakaal 70?80 protsendi ringis, mis on teiste tootjatega võrreldes väga kõrge. Miks Eestis? Aga siin on ju ikka veel üsna madal tööjõu hind ning professionaalsed töötajad. Kui ma valmistaksin neid toite Soomes, tuleks lõpptulemus neljandiku võrra kallim,? seletab Sihvola pikalt.

Sojauba on eksisteerinud tuhandeid aastaid, ajalooraamatuid uskudes külvati esimesed sojaoad Hiinas juba 300 aastat tagasi. Teadlikult hakati sojauba kultiveerima ligikaudu 1100 aastat eKr. Sellest ajast on hiinlased valmistanud sojast piima, kastmeid, jahu ja õli. Ühest kilo-

grammist sojaubadest on võimalik toota selline kogus tasakaalustatud toitu, millega saab söönuks 145 inimest.

Tõsist turustamist Jouni Sihvola Eestis veel ei looda, sest eestlane on põhitoitude suhtes küllaltki konservatiivne. Seevastu Kesk- ja Lääne-Euroopa, kus sojat juba ammu söödud, loodab Sihvola vallutada üsna kiiresti. Turustamisega on algust tehtud Soomes ja Prantsusmaal ning huvi tundub praegu üsna suur olevat.

Polar Sun Productsi toodetest ühel ? hamburgeri pihvil ? on koostis patenteeritud. ?Saladus on nii suur, et isegi Soomes asuvad firmad, kes meie jaoks maitseaineid segavad, ei tea täpset koostist,? naerab Sihvola. ?Maitseained selle toote jaoks tulevad meile neljas erinevas pakis ja segame nad siin ise kokku.?

Sihib Euroopat

Sel nädalal on soomlane oma toitudega Prantsusmaal, kus toimub järjekordne ülemaailmne toidumess. Messil loodavate kontaktide baasil on üsna lihtne Euroopas müügivõrku kujundama hakata. Polar Sun Products on Paljassaare Kalatööstuse kõrval ainus, mis maailma suuruselt teisest toidumessist osa võtab.

Jouni Sihvola loodab tõsise tootmisega alustada 2005. aasta algusest ning vallutada peale naabermaade ka osa turge Euroopas. ?Vähemalt sada tonni erinevaid toite annaks see tehas algul välja küll,? on soomlane kindel.

Isu suureneb: Suurbritannia sojanälg hävitab vihmametsi

?? Selleks, et toita Euroopa sojatööstuse suurenevat isu sojaubade järgi, hävitatakse igal aastal 1,2 miljonit hektarit Amazonase vihmametsa. See piirkond Lõuna-Ameerikas on eriti sobilik sojaoa kasvatamiseks nii kliima kui ka pinnase poolest.

?? Üks peamisi Lõuna-Ameerika sojatööstuse kliente on Suurbritannia. Arvatakse, et 2020. aastaks on selle saareriigi sojaubadega toitmiseks hävitatud Inglismaa?suurune maatükk vihmametsa.

?? Sojaõli kasutatakse sadades toitudes nagu jäätis, margariin, majonees, kuid selle suurim tarbija on põllumajandus. Kuna nn hullulehmatõve laialdane levik pani mitmele loomasöödas kasutatavale proteiinile keelu, hakati Suurbritannias söödale lisama sojat kui proteiini asendajat.