Eelmisel aastal kirjutas Ärileht, kuidas EAS-i toetusega reisiplatvormi arendanud britt jättis maha suured võlad ja pages arvatavasti tagasi Inglismaale. Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt ligi 15 000 eurot starditoetust saanud iduettevõtte TravelUnion inglasest asutaja Charles Harris üritas ärireisijatele mõeldud platvormi arendada juba 2016. aastast. Ühemehefirmalt sai aga lõpuks tüssata lai seltskond: Tehnopol, start-up-programmis tema mentoriks olnud IT-ettevõtja, EAS ning reise broneerides suuri summasid kulutanud kümned kliendid.

Kuna Harris sai starditoetust EAS-ist, aga starditoetustega tegelemine viidi üle Riigi Tugiteenuste Keskusesse (RTK), tegeleb tagasinõudega nüüdseks just RTK. Asutuse pressiesindaja Piret Maiberg tõdes, et firmale TravelUnion esitati tagasinõue 23. oktoobril ja tagasimaksetähtaeg kukkus läinud aasta lõpuga.

"Oleme esitanud tagasinõude 100% toetuse summale, sest ettevõte ei ole esitanud projekti aruannet, samuti ei ole ettevõte meile teadaolevalt loonud projektis ette nähtud töökohti ega saavutanud planeeritud eesmärke. Juhul kui tagasimakset ei laeku, on RTK-l õigus saata nõue täitemenetlusse," selgitas Maiberg. Seega võib kaotsiläinud raha taga ajama hakata juba kohtutäitur.

Raha olematute lennupiletite-ööbimiskohtade eest pettis Harris välja ka inimestelt, kellega Eestis viibides sõprussidemeid lõi. Näiteks kirjeldas toonases loos üks tüngasaanu, kuidas broneeris Harrise kaudu 1139 euro eest Abu Dhabi lennupiletid kolmeliikmelisele perele. Siis potsatas aga tellija meiliaadressile e-kiri, milles Harris teatas, et „TravelUnioni tegevusest sõltumatult” on nende piletid tühistatud ja et ta kandis juba ka raha tagasi. Manusesse oli lisatud väljavõte maksekorraldusest. Selle oli ärimees võltsinud, aga nii halvasti, et pank seda ka koheselt kinnitas. Prokuratuur siiski dokumentide võltsimise kaebust menetleda ei võtnud.

Teadaolevalt vedas ta kõige rohkem alt NATO liitlasprogrammiga Eestis teenivaid Briti sõdureid, kes pidid 30-liikmelise ragbikoondisega Tallinnast Fidžil toimuvatele võistlustele sõitma. Petturist ärimees oli spordiala entusiast ja sai sõduritega Eestis tuttavaks. Meeskonna kapteni Jared Bambridge’i sõnul tegidki nad kamba peale 4500 euro suuruse ettemakse. Siis sai ta aga teate reisi tühistamisest ja ettevõtte lõpetamisest. Muster on sama – ka Bambridge sai võltsitud arveid ja lennukinnitusdokumente. Juhtunust pea aasta möödumisel vastab Bambridge Ärilehele endiselt eitavalt - Harrisest pole midagi kuulda ning nende 4500 eurot on justkui õhku haihtunud.