Panama paberite skandaali segatud Nordea pank aitas rikastel klientidel vältida Rootsis makse suunates raha maksuvabades piirkondades avatud postkastfirmadesse. Nordea juhatuse esimees Casper von Koskull ütles, et juba 2009. aastal kehtestas pank uued sisereeglid, et vältida selliseid tegevusi.

Nüüd on avastatud väga värske tehing, mis tekitab palju küsimusi. Nordea laenas mitu miljardit Rootsi krooni ettevõttele Capital Partners ja Moskvasse hiiglasliku kontorikompleksi Metropolis ehituseks.

Me saime neilt kaks laenu ja meil on nendega väga head suhtes, ütles Gareth Jones Capital Partnersilt. Miks võeti laenu maksuvaba piirkonna postkastfirma kaudu? „Seda ma ei saa kommenteerida,“ vastas ta.

Dokumendid näitavad, et laene ei antud Venemaale otse, vaid läbi mitme maksuvabas piirkonnas registreeritud varifirma, kelle omanikuks on varifirma, mille omanikuks on taas varifirma. Nende ettevõtete omanikud vahetuvad pidevalt.

Uurimine viis Panamal registreeritud ettevõtteni Maugham, kus suur raha liikus Šveitsi pangakontole. Ettevõtte esindaja ja pangamaksete allkirjastaja on keegi Leticia Montoya. See naine ei osale vaid Nordea afääris, vaid esindab veel 11 000! ettevõtet. Teda tuntakse tankistina, kes saab raha dokumentide allkirjastamise eest. Ta ei soovi jagada kogu infot Nordea kohta.

Üks Nordeaga seotud saladokument paljastab ettevõttest kasusaaja – Serzjan Zjumasjevi. Tema kohta räägitakse, et ta on Kasahstani rikas oligarh, kellel on väga lähedased sidemed Nusurltan Nazarbajeviga. Mida ütleb nüüd Nordea – see tehing toimus 2015. aasta lõpus?

Ajakirjanikud püüdsid korduvalt saada Nordea juhi jutule, kuid edutult. Nordea pressiesindaja Magnus Nelin palus saata küsimused emaliga. Küsimusele miks vastas ta, et kuna me peame vastama väga selgelt. Ajakirjanikud ei saanud kätte ka Serjan Zjumasjevit.

Bloomberg kirjutab, et Rootsi meedia, sealhulgas SVT ja Aftonbladeti lood on näidanud von Ksokulli täiesti vastandlikke kommentaare.

„Novembris Nordea juhatuse esimeheks saanud von Koskull kindlasti ei valetanud kui ta kinnitas Rootsi meediale, et Nordea ei tööta ettevõtetega agressiivse maksuplaneerimise alal,“ ütles panga pressiesindaja Magnus Nelin. Juhatuse esimehe mõte oli olnud, et vaid erandjuhtumitel aktsepteerime me maksuvabasid ettevõtteid.

Lisaks Rootsi finantsinspektsioonile tahavad vastuseid ka omanikud. Rootsi aktsionäride ühing kutsus üles teostama kuhjuvate süüdistuste valguses Nordea üle sõltumatu uurimine.