Ulatusliku analüüsi põhjal jõudis panga nõukogu järeldusele et tegevjuht on vaja välja vahetada, teatas Handelsbanken.

"See otsus on ainult isikuga seotud. Handelsbanken on endiselt tugev ja meie pikaajalised sihid peavad paika," ütles nõukogu esimees Pär Boman pressiteate vahendusel.

Handelsbankeni teatel põhineb panga edu detsentraliseeritusel: sellel, et panga eri harude ja osakondade juhtidel on suur otsustusvabadus. "Panga kõige tähtsamaks juhiks olek nõuab seetõttu erilisi juhioskusi ja on keerulisem kui tavaline juhikoht. Seega, on võimalik olla tipptasemel juht – nagu Frank Vang-Jensen on – aga mitte täita Handelsbankeni juhile esitatavaid nõudmisi," ütles Boman.

Handelsbankeni uueks juhiks nimetas nõukogu 14 aastat panga asepresident olnud Anders Bouvini. Bouvin on Bomani teatel töötanud Handelsbankenis 30 aastat ning on tuttav panga töömeetodite, -kultuuri ja väärtustega.

"Üllatav, et see toimus nii kähku," kommenteeris Handelsbankeni juhivahetust Rootsi ringhäälingule Danske panga analüütik Matti Ahokas. "Handelsbankenis on kombeks pikalt ametis olla."

"Samuti on huvitav pressiteates avaldatud jutt sellest, et asi on isiklik. Niimoodi see tavaliselt ei käi," lisas Ahokas.

Vang-Jensen oli üllatav valik panga tegevjuhiks juba nimetamise ajal poolteist aastat tagasi, sest ta oli vähetuntud ja esimene mitterootslane ses ametis, märkis Ahokas. Juba toona oli Bouvin tugev kandidaat sellele ametipostile.

Handelsbanken on Rootsi üks suuremiad panku. Panga teine suurem turg Rootsi järel on Suurbritannia. Handelsbankenil on filiaal ka Tallinnas, kuid Eesti pangandusturust kuulub pangale vaid murdosa. Panga laenuportfell oli mullu 133 ja hoiuseportfell 154 miljonit eurot, aasta lõpetas filiaal 1,3 miljoni eurose kahjumiga.