Euroopa Liidu koostööprogrammist võib Eesti saada 13 miljonit krooni toetust aastas

KRISTIINA TAMBERG

Eesti kutseharidusega tegelevad organisatsioonid saavad kevadel esitada taotlusi toetuse saamiseks Euroopa Liidu koostööprogrammist Leonardo da Vinci, ütles programmi koordinaator Eestis Anne Hütt.

Leonardo koostööprogramm pakub Eesti ettevõtetele ja kutseharidusinstitutsioonidele võimalust lahendada rahvusvahelises koostöös kaadri väljaõppe probleeme. Kogu programmi eelarve on 9,5 miljardit Eesti krooni, milles Eesti osa ulatub 13 miljoni kroonini aastas.

Toetus osale projektist

Anne Hüti sõnul saab rahataotlusi esitada kord aastas toimuva taotlusringi käigus. "Projekt peab vastama Leonardo programmi üldistele eesmärkidele ja taotlusringi prioriteetidele," lisas ta. Programmi rahaga kaetakse vaid osa projekti maksumusest.

Euroopa Komisjoni juures tegutseva Leonardo da Vinci programmi nõustamise büroo esindaja Luis F. Vasconcelose sõnul tahetakse programmi kaudu anda oskusi ja kvalifikatsiooni neile inimestele, kellel pole olnud võimalik seda varem saada.

Euroopa Liidu koostööprogramm soosib koostööd ja kogemuste vahetamist riikide vahel, seetõttu peavad ühes projektis osalema kahe kuni kolme riigi organisatsioonid.

Kutsehariduse taseme tõstmiseks mõeldud projekt hõlmab kogu kutsealast koolitust, põhi- ja täiendkoolitust ning elukestvat õppimist. Hütt rõhutas väga tugevat koostööd ettevõtetega, et kutseharidus vastaks igapäevases töös vajalikele oskustele.

Programmi raames saab toetust küsida nii uusi koolitusmeetodeid ja -materjale ette valmistavatele pilootprojektidele, õpilaste ja spetsialistide vahetustele ning uuringuprojektidele.

Soome osaleb aastaga mitmesajas projektis

Soome Leonardo da Vinci keskuse direktori Mikko Nupponeni sõnul on Soomes igal aastal Leonardo projektides osalenud 200 kuni 300 organisatsiooni. Näitena nimetab ta Porvoo täiskasvanute koolituskeskuse juhitud graafikaalast projekti. Nupponeni sõnul on sellel tegevusalal toimunud suured muutused ning töötajad vajavad koolitust.

Programmis osalevad riigid maksavad liitudes nn sisseastumissumma, mis tuleb riigieelarvest ja sponsorrahast. Konkreetse riigi sisseastumissumma sõltub rahvaarvust riigis.

Euroopa Liidu Leonardo da Vinci programm kestab aastatel 1995. kuni 1999. Praegu on programmiga liitunud 22 Euroopa riiki, liitumas on Poola, Slovakkia, Sloveenia ja Baltimaad.

Reedel ja laupäeval Tallinnas Rahvusraamatukogus toimunud Leonardo programmi tutvustaval konverentsil osales korraldajate sõnul 154 tööandjat ja kutseharidusega tegelevat asutust Eestist.