Õiglase kaubanduse Fair Trade tooteid müükse 60 erinevas Euroopa, Ameerika ja Aasia riigis. Nüüd on õiglase kaubanduse tooted saadaval ka esimese Balti riigina Eestis, teatas õiglase kaubanduse projektijuht Riina Kuusik.

Siiani on õiglase kaubanduse tooted olnud saadaval vaid väikestes eripoodides, kuid sellest aastast leiab suurematest jaekauplustest Fairtrade märki kandvat suhkrut, teed ja kohvi. Lisaks neile kõige laiemalt tuntud toodetele, jõuavad sel kevadel turule ka õiglased banaanid, vein ja õlu.

"Ettevõtted on reageerinud väga positiivselt üleskutsele pakkuda Eesti tarbijale Fairtrade märgitooteid. Me loodame, et selle aasta jooksul laieneb sortiment veelgi. Oodata on riisi, pähkleid, ananasse jt puuvilju," ütles Kuusik.

Õiglane kaubandus kasvab maailmas jõudsalt. Sertifitseeritud ühistuid on 58 erinevas Ladina-Ameerika, Aasia ja Aafrika riigis. Koos talunike ja nende pereliikmetega annab õiglane kaubanduse võimaluse paremaks eluks üle 5 miljonile inimesele.

Soomes katavad Fairtrade banaanid 11 protsenti turuosast.

Fairtrade sertifitseeritud toodete käive maailmas oli 1.1 miljardit € 2005. aastal. 2006. aasta käibeks hinnatakse 1.3 miljardit €.

Kõige rohkem müüakse õiglase kaubanduse tooteid Šveitsis, Suurbritannias ja USAs.