Eesti jäätmekäitlejad on valmis küll taanlastega asja arutama, kuid peavad prügipõletustehase rajamist liiga kulukaks, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Plaan Eestis kanda kinnitada oli meil juba paar aastat tagasi, näeme Eesti turul suuri võimalusi,” ütles Elsami tegevdirektor Bjarne Henning Jensen. Kuna Baltikumi kiire areng nõuab aina rohkem ja rohkem elektri- ja soojusenergiat, otsib Elsam Jenseni sõnul Eestis võimalusi tuulegeneraatorite paigaldamiseks ning prügipõletustehase loomiseks.

“Ignalina tuumaelektrijaam suletakse, mis tähendab elektrienergia vajaduse suurenemist, lisaks on Eestis soodne majanduskeskkond,” ütles Jensen.

Praegu ei ole Elsam valmis Eesti turule aktiivselt sisenema, sest peamised investeeringud on plaanitud tuulegeneraatorite rajamiseks Suurbritanniasse ja Iirimaale. Ka ootavad taanlased Euroopa Liidu keskkonnaseaduste jõustumist Eestis.

Eesti turule sisenemisel on Elsami juhi sõnul vaja kasutada kohalikke olusid tundvate firmade abi. Uue tehase rajamise detailidesse ei soovinud Jensen veel laskuda, kuid selle ehitusega võiks tema sõnul alustada kõige varem viie aasta pärast.

Elsam otsib Eestis koostööpartnereid Kopenhaageni Eesti saatkonna ning Eesti Jäätmekäitlejate Liidu (EJKL) kaudu. EJKL-i tegevjuhi Margit Rüütelmanni sõnul on Eesti jäätmekäitlejad valmis ära kuulama, mida Elsam pakub, kuid rangetest jäätmepõletusnõuetest tulenevad suured investeeringud teevad skeptiliseks.

Keskkonnaministeeriumi andmetel on Eestis paar-kolm vee- ja tuulejõul elektrienergiat tootvat ettevõtet. Jäätmetest põletatakse peamiselt puidujäätmeid — saepuru, hakkepuitu jms. Peale selle põletatakse Eestis mõnesaja tonni ulatuses aastas pakendijäätmeid — tetrapakendeid, kilepakendeid jm, isegi raudteeliipreid. Keskkonnaministeeriumi andmetel on Euroopa Liidus üle 400 jäätmepõletustehase. 100 000 — 150 000-tonnise mahuga tehas nõuab kallist sisseseadet, mistõttu võib selle hind küündida ministeeriumi hinnangul koguni 1,5 miljardi kroonini ning tehase püsikulutused on samuti kõrged.

Ministeeriumi andmetel on prügi ladestamine Euroopa Liidus keskmiselt kaks korda odavam kui selle põletamine, mis paneb prügipõletustehase rajaja probleemi ette.

Tonni jäätmete ladestamine Tallinna prügilas maksab 500 krooni. Et prügi põletamisele toodaks, peab põletustehase hind olema madalam.

Elsam on Taani suurim elektri- ja soojusenergia tootja ning tal on seal ka suurim tuulepark. Firma omanduses on 22 tootmisüksust Taanis, elektrit toodetakse ka Poolas ja Norras. Elsamil on peaaegu 500 tuulegeneraatorit. Firma ekspordib elektrienergiat Norrasse, Rootsi, Saksamaale jm. 2002. aastal teenis Elsam 12,5 miljardi kroonise käibe juures 1,5 miljardit krooni kasumit.